Palestinski predsednik Mahmud Abas nagovarja Generalno skupščino Združenih narodov. Foto: Reuters
Palestinski predsednik Mahmud Abas nagovarja Generalno skupščino Združenih narodov. Foto: Reuters

Abas je v uvodu poudaril, da Palestinci ne bodo šli nikamor, ker je to domovina njihovih prednikov. "Odšli bodo okupatorji. Palestinci so podvrženi genocidu okupacijske sile, ki je doslej v Gazi pobila več kot 40.000 mučenikov, več tisoč jih je pod ruševinami, več 100.000 ranjenih," je dejal.

Opisal je katastrofalne razmere v Gazi, kjer ljudje umirajo zaradi pomanjkanja osnovnih potrebščin, dva milijona jih nenehno beži pred izraelsko vojsko, nasilje nad njimi se izvaja tudi na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu.

"Izrael trdi, da ne pobija nedolžnih civilistov. Pri Bogu vas zdaj vprašam – kdo je pobil več kot 15.000 otrok? Ustavite ta zločin. Nehajte pošiljati orožje Izraelu. Ta norost se mora končati," je pozval.

Abas je zatrdil, da vse od 7. oktobra lani zahteva konec vojne, obsoja pobijanje civilistov ne glede na to, na kateri strani so, in zahteva izpustitev vseh talcev. Izraelsko vlado je obtožil, da je napad Hamasa izkoristila za vsesplošno vojno.

Zahteval je sankcije proti Izraelu zaradi zločinov praktično od ustanovitve države leta 1948 in izrazil obžalovanje, da največja demokracija na svetu (ZDA) onemogoča sprejetje Palestine v ZN in ob tem Izrael zalaga z orožjem za pobijanje civilistov.

Dejal je, da bi morali Izrael izključiti iz ZN-a, saj je njegov veleposlanik izjavil, da je treba palačo narodov izbrisati z obličja zemlje. Američanom se je zahvalil za proteste na ulicah, zahteval uresničitev več kot 1000 resolucij ZN-a in odškodnino za Palestince za vso škodo med nezakonito okupacijo.

Na koncu je podal seznam predlogov za čas po koncu spopadov. Najprej je po njegovih besedah nujno celovito premirje v Gazi in konec agresije nad naseljenci na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu. Nato je treba zagotoviti dostop humanitarne pomoči, popoln umik Izraela iz Gaze, pri čemer Palestinci ne sprejemajo nobenih tamponskih območij. Nadalje je še treba zagotoviti stanovanja za razseljene, zaščito delavcev agencij ZN-a in nadzor palestinske vlade nad Gazo, Zahodnim bregom in Vzhodnim Jeruzalemom.

Predlagal je pomoč pri oživitvi gospodarstva, obnovi uničenega in izvedbi volitev ter sprejetjem Palestine v ZN. Predlagal je tudi namestitev mednarodnih mirovnih sil med Izraelom in Palestino, ki bodo jamčile za varnost obeh držav.

Na koncu je povabil vse države, ki si tega želijo, da se mu pridružijo pri načrtovanem obisku Gaze, Združene narode pa pozval, naj prisilijo Izrael, da obiska ne ovira. Iz dvorane je odšel ob ploskanju prisotnih in vzklikih: "Svobodna Palestina!"

Generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN-a zaradi naraščajočih napetosti med Izraelom in Libanonom. Foto: Reuters
Generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN-a zaradi naraščajočih napetosti med Izraelom in Libanonom. Foto: Reuters

Varnostni svet in Arabska liga poudarila nujnost takojšnjega premirja na Bližnjem vzhodu

Članice Varnostnega sveta ZN-a in predstavniki držav članic Arabske lige so se na neformalnih posvetovanjih v New Yorku strinjali, da je takojšnje premirje na Bližnjem vzhodu, tako v Gazi kot Libanonu, nujno, je po srečanju medijem na sedežu ZN-a povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

"Zelo smo zaskrbljeni zaradi razvoj dogodkov na Bližnjem vzhodu. Slovenija je od začetka vojne v Gazi svarila, da se lahko nasilje prelije v Libanon in vodi v vojno v regiji," je dejala po srečanju, ki je bilo zaprto za javnost. Kot je dodala, je pozvala vse, ki imajo vpliv, naj okrepijo pritisk za premirje in umik Izraela s palestinskih ozemelj.

Izrael mora spoštovati svoje zaveze odgovorne članice ZN-a, je dejala. Kot ključno besedo vseh njenih razprav med zasedanjem Generalne skupščine ZN-a je poudarila mir. "Imamo kolektivno odgovornost za spoštovanje resolucij Varnostnega sveta in to, da naredimo vse, kar moremo za politično rešitev, ker vojaška rešitev ne more pripeljati miru v regijo," je še dejala ministrica.

Ministrica je tudi pozvala vse države, naj po zgledu Slovenije priznajo palestinsko državnost, ter podprla načrt za 21-dnevno premirje med Izraelom in Hezbolahom v Libanonu.

Generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt je potrdil, da so se na pogovorih v Varnostnem svetu s štirimi predstavniki arabskih držav – Savdske Arabije, Bahrajna, Iraka in Egipta – osredotočili na potrebo po takojšnjem premirju in podprli načrt za Libanon, ki so ga oblikovale ZDA in Francija.

Ponovil je, da arabske države vztrajajo pri mirovni ponudbi "Zemlja za mir". Dodal je, da so na srečanju govorili tudi o času po koncu spopadov.