Žalujoči za ubitimi v izraelskem napadu. Prizor iz bolnišnice Kamal Advan v Džabaliji na severu Gaze. Foto: Reuters
Žalujoči za ubitimi v izraelskem napadu. Prizor iz bolnišnice Kamal Advan v Džabaliji na severu Gaze. Foto: Reuters

Izraelska vojska je v napadu porušila celotno stanovanjsko naselje v zelo gosto naseljenem zahodnem delu mesta. Veliki kosi betona, ki ležijo kot posledica uničenja, močno otežujejo delovanje reševalcev in pripadnikov civilne zaščite.

Al Džazira poroča, da je večina ubitih žensk, otrok in starejših. Več kot polovica ubitih so bili ljudje, ki so bili prisiljeni k evakuaciji iz Džabalije in drugih delov vzhodne in srednje Gaze.

Oblasti v Gazi so napad opisale kot "pokol". Izraelske oblasti so medtem sporočile, da preverjajo poročila o žrtvah, so pa dodale, da palestinske oblasti v Gazi po njihovem mnenju pretiravajo, saj da se podatki ne skladajo s podatki izraelske vojske, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Le nekaj ur pred tem so iz mesta na severu območja, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, poročali o obstreljevanju v tamkajšnji indonezijski bolnišnici.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo tam v izraelskih napadih od oktobra lani ubitih najmanj 42.603 ljudi, od tega več kot 16.700 otrok. 99.795 ljudi je bilo ranjenih.

ZN poziva k odprtju dodatnih prehodov

Združeni narodi so zaradi velike humanitarne stiske na območju Gaze pozvali k odprtju dodatnih mejnih prehodov za dostavo pomoči. Še zlasti slabe so razmere na severu Gaze, na kar je opozorila tudi glavna predstavnica Urada ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev na zasedenih palestinskih ozemljih (OCHA).

Žalovanje za sorodniki, ubitimi v izraelskem napadu na begunsko taborišče Magazi. Foto: EPA
Žalovanje za sorodniki, ubitimi v izraelskem napadu na begunsko taborišče Magazi. Foto: EPA

"V Gazi ne moremo izvajati potrebnih humanitarnih operacij le z nekaj nezanesljivimi in slabo dostopnimi mejnimi prehodi," je na družbenem omrežju X sporočil OCHA. Za kritično dostavo pomoči je treba odpreti mnogo poti, so opozorili.

Še posebej slabe so humanitarne razmere na severu Gaze, kjer je izraelska vojska pred dvema tednoma začela novo ofenzivo proti Hamasu.

Humanitarne organizacije opozarjajo na nevzdržne razmere za tamkajšnje prebivalstvo. Izrael nadzira prehode v Gazo in preprečuje dostavo pomoči.

Da Palestinci na severu Gaze doživljajo nepredstavljive grozote, je v soboto opozorila tudi glavna predstavnica OCHA Joyce Msuya, ki je pozvala h končanju "grozodejstev".

"Grozljive novice iz severne Gaze, kjer Palestinci še naprej trpijo nepredstavljive grozote pod obleganjem izraelskih sil," je zapisala na družbenem omrežju X vršilka dolžnosti vodje OCHA Msuya.

"Na desettisoče Palestincev je prisilno razseljenih. Bistvene pomoči zmanjkuje. Bolnišnice, prepolne bolnikov, so bile zadete. Ta grozodejstva se morajo nehati," je še dejala Msuya.

V Izraelu konferenca o "naselitvi Gaze"

V Izraelu se medtem danes začenja dvodnevna konferenca z naslovom "Priprave za naselitev Gaze", v okviru katere bodo potekale tudi "delavnice za praktično pripravo za naseljevanje Gaze". Sodelovalo bo tudi 10 poslancev in poslank iz vrst stranke Likud premierja Benjamina Netanjahuja.

Limor Son Har Meleh, poslanka skrajno desne koalicijske stranke Judovska moč je dejala, da je "Gaza lastništvo naših prednikov od nekdaj, ne bomo se ustavili, dokler je spet ne naselimo".

Konferenco gosti organizacija za spodbujanje nezakonitega naseljevanja Nahala, ki je letos že organizirala podobno konferenco, na kateri so predstavili zemljevid z načrti za 15 nezakonitih judovskih naselbin v Gazi.

Izraelska vojska na severu Gaze ubila več kot 70 ljudi