Plakat vodje Hamasa Jahje Sinvarja v Teheranu, Iran. Foto: Reuters
Plakat vodje Hamasa Jahje Sinvarja v Teheranu, Iran. Foto: Reuters

Obtožnice vodjo islamistične skupine Jahjo Sinvarja in še najmanj pet drugih ljudi bremenijo organizacije napada 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih 1200 ljudi, med njimi 43 Američanov.

"Kot je opisano v naši tožbi, so ti obtoženci – oboroženi z orožjem, politično podporo in financiranjem iranske vlade ter podporo Hezbolaha – vodili prizadevanja Hamasa za uničenje države Izrael in ob tem pobijali civiliste," je sporočil generalni državni tožilec Merrick Garland.

"Med umorjenimi je bilo najmanj 43 ameriških državljanov, najmanj deset ameriških državljanov pa je bilo zajetih za talce ali pa so še vedno pogrešani," je navedeno v kazenski ovadbi, razkriti v ponedeljek, poroča ameriški CBS.

V tožbi je navedenih šest obtožencev, od katerih so trije že pokojni.

Obtožnica bremeni Sinvarja, ki naj bi se skrival v Gazi, Kaleda Mešala, ki je v Dohi in vodi urad skupine v diaspori, ter Alija Barako, visokega uradnika Hamasa, ki ima sedež v Libanonu.

Umrli obtoženci so nekdanji vodja Hamasa Ismail Hanija, ki je bil po navedbah skupine umorjen julija v Teheranu, vodja vojaškega krila Mohamed Deif, ki naj bi bil po navedbah Izraela ubit julija v zračnem napadu, in Marvan Isa, namestnik vojaškega poveljnika, ki ga je Izrael ubil marca v zračnem napadu.

Iran je za Hanijevo smrt obtožil Izrael. Izraelski uradniki niso prevzeli odgovornosti.

"Danes razkrite obtožnice so le del naših prizadevanj, da bi zajeli vse vidike delovanja Hamasa. Ti ukrepi ne bodo naši zadnji," je dejal tožilec Garland.

Ameriški tožilci so obtožnico proti šestim moškim vložili že februarja, vendar so jo zapečatili v upanju, da bodo zajeli Hanijo, je dejal predstavnik pravosodnega ministrstva. Ministrstvo za pravosodje se je odločilo, da bo obtožnice objavilo po Hanijevi smrti.