Mirovne sile UNIFIL-a patruljirajo po južnem delu Libanona. Foto: EPA
Mirovne sile UNIFIL-a patruljirajo po južnem delu Libanona. Foto: EPA

Združeni narodi so potrdili, da so izraelski tanki v nedeljo vdrli v oporišče mirovne misije UNIFIL na jugu Libanona. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je predtem pripadnike UNIFIL-a pozval, naj se umaknejo, saj so po njegovih besedah "živi ščit" Hezbolaha. Člani Hezbolaha ves čas zanikajo, da bi mirovne sile uporabljali za lastno zaščito.

Pripadniki UNIFIL-a so sporočili, da sta dva izraelska tanka uničila glavna vrata v oporišče in nasilno vstopila na območje. Ko sta tanka odšla, so okoli 100 metrov stran eksplodirali izstrelki. Nastal je oblak dima, zaradi katerega se je 15 članov mirovnih sil počutilo slabo.

Po trditvah izraelske vojske je bila ta eksplozija napad Hezbolaha na izraelske vojake, v katerem je bilo ranjenih 25 vojakov. Dodali so, da se je napad zgodil v neposredni bližini sedeža ZN-ovih sil in da je tank pomagal evakuirati ranjene, nato pa se je umaknil v postojanko.

Predstavnik izraelske vojske Nadav Šopani je dejal: "S tanki nismo vdrli v oporišče ZN-ovih mirovnih sil in skušali vstopiti vanj. Tank je bil napaden, v napadu je bilo več žrtev, zato jim je pomagal na varno." Izraelska vojska je še sporočila, da je uporabila dimno zaveso, da bi zagotovila kritje za evakuacijo ranjenih vojakov, vendar "to delovanje ni predstavljalo nevarnosti za mirovne sile Združenih narodov", so dodali.

Oporišče UNIFIL-a na jugu Libanona je bilo v preteklih dneh večkrat tarča izraelskih napadov. Foto: EPA
Oporišče UNIFIL-a na jugu Libanona je bilo v preteklih dneh večkrat tarča izraelskih napadov. Foto: EPA

Poleg tega so izraelske sile v soboto ustavile pomembno logistično gibanje pripadnikov UNIFIL-a v bližini libanonskega obmejnega mesta Mais al Džabal in jim preprečile prehod. UNIFIL je ob tem opozoril, da gre za očitno kršitev mednarodnih zakonov in resolucije Varnostnega sveta ZN-a 1701.

"Mirovne sile ZN-a ostajajo na svojih položajih," je zatem zatrdil tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric in ponovno poudaril, da pripadniki mirovnih sil ne smejo biti tarče v spopadih. "Napadi na mirovne sile so kršitev mednarodnega prava, tudi mednarodnega humanitarnega prava. Lahko bi predstavljali vojni zločin," je dejal Dujarric.

Pri UNIFIL-u so opozorili, da so prejšnji izraelski napadi na opazovalni stolp, kamere, komunikacijsko opremo in razsvetljavo omejili njegove zmožnosti spremljanja dogajanja na jugu Libanona.

Izraelska vojska je v minulih dneh na tem območju ranila štiri pripadnike modrih čelad. Še en je bil ranjen v za zdaj nepojasnjenih okoliščinah, ko so ga zadeli streli.

ZDA pozivajo k diplomatski poti, a Izraelu pošiljajo protiraketni sistem

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je v pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom poudaril, da je "pomembno, da Izrael sprejme vse potrebne ukrepe za zagotovitev varnosti sil UNIFIL-a in libanonske vojske". Austin je ob tem sogovorniku dejal, da se mora Izrael "preusmeriti od vojaških operacij v Libanonu na diplomatsko pot, da bi čim prej zagotovil varnost civilistov na obeh straneh meje".

A ZDA so v nedeljo sporočile, da bodo Izraelu poslale napreden protiraketni sistem – skupaj z ameriškimi vojaki, ki ga bodo upravljali –, da bi s tem okrepile izraelsko zračno obrambo po raketnih napadih Irana. Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder je dejal, da bo namestitev sistema za obrambo pred izstrelki z velike višine (THAAD) okrepila izraelski sistem zračne obrambe. "Gre za del širših prilagoditev, ki jih je ameriška vojska izvedla v zadnjih mesecih, da bi podprla obrambo Izraela in zaščitila Američane pred napadi Irana in z Iranom povezanih milic," je dejal Ryder.

Zunanji ministri EU-ja: Napadi na mirovne sile ZN-a nesprejemljivi
Izkušnja z mirovne misije v Libanonu: Velik varnostni in osebnostni izziv