Egipt je pomemben zaveznik ZDA na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Egipt je pomemben zaveznik ZDA na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA

Z ministrstva so sporočili, da je Egipt dosegel napredek na nekaterih področjih človekovih pravic, pri čemer so izrecno omenili pomoč pri posredovanju med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas.

"Odločitev je pomembna za vzpostavitev miru na območju ter za poseben in neprekinjen prispevek Egipta k prednostnim nalogam nacionalne varnosti ZDA, zlasti pri dokončanju sporazuma o ustavitvi ognja v Gazi," je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva ZDA in omenil tudi vlogo Egipta pri spodbujanju premirja v Sudanu, kjer že več kot 16 mesecev divja državljanska vojna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA, Egipt in Katar posredujejo v pogajanjih o izpustitvi izraelskih talcev, ki jih Hamas zadržuje od napada na jugu Izraela 7. oktobra lani, in o prekinitvi izraelskega bombardiranja in obleganja Gaze, kjer je bilo ubitih več kot 41.000 tisoč ljudi, od tega 16.500 otrok.

Egiptovski predsednik Al Sisi je na oblast prišel leta 2013, ko je z vojaškim državnim udarom odstranil izvoljenega predsednika Mohameda Morsija. Foto: Reuters
Egiptovski predsednik Al Sisi je na oblast prišel leta 2013, ko je z vojaškim državnim udarom odstranil izvoljenega predsednika Mohameda Morsija. Foto: Reuters

V Washingtonu sicer redno kritizirajo egiptovsko obravnavo človekovih pravic. Med več deset tisoč političnimi zaporniki mnogi po navedbah nevladnih organizacij bivajo v zelo slabih razmerah.

Od leta 2022 jih je egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi izpustil več sto, vendar aktivisti za človekove pravice pravijo, da jih je v tem obdobju še več zaprl.

HRW in AI zanikata napredek

Organizacije za varstvo človekovih pravic, kot sta Amnesty International in Human Rights Watch (HRW), po poročanju Al Džazire zanikajo, da Egipt zmanjšuje zatiranje političnih disidentov. Represivni ukrepi oblasti ostajajo razširjeni, opozarjajo.

Medtem Washington izraža zadovoljstvo z ravnanjem Kaira. "Egipt je zadostil pogojem in ZDA priznavajo ukrepe, ki so jih že sprejeli na področju človekovih pravic," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega ministrstva.

Med drugim so navedli osnutek zakonodaje o reformah pravosodja in izpustitev več kot 950 političnih zapornikov od septembra 2023.

ZDA so sicer od leta 2020 zadrževale del vojaške pomoči Egiptu v vrednosti okoli 320 milijonov dolarjev. Za 95 milijonov pomoči je bilo vezane na izpustitev zapornikov, dodatnih 225 milijonov pa na področje človekovih pravic.

Kritiki dolgo opozarjajo, da obstaja nasprotovanje med ameriško retoriko o človekovih pravicah in demokraciji na Bližnjem vzhodu in pripravljenostjo ZDA, da državam s slabim stanjem na teh področjih namenja za milijarde dolarjev orožja.