Palestinski predsednik Mahmud Abas. Foto: Reuters
Palestinski predsednik Mahmud Abas. Foto: Reuters

"To so razložili številni judovski avtorji. Ko rečejo, da je Hitler ubijal Jude, ker so bili Judje, in da Evropa sovraži Jude, ker so Judje, to ne drži. Jasno je bilo razloženo, da so se borili (proti Judom) zaradi njihove družbene vloge, ne pa njihove vere," je konec avgusta med zasedanjem revolucionarnega sveta gibanja Fatah dejal Abas. Pozneje je pojasnil, da je imel v mislih vlogo Judov, ki je vključevala "oderuštvo, denar in tako naprej", poroča BBC.

87-letni Abas, ki so mu kritiki že večkrat očitali antisemitizem, je v govoru znova obudil opuščeno zgodovinsko teorijo, da evropski Judje oziroma Aškenazi niso potomci starodavnih Izraelcev, temveč potomci nomadskega turškega ljudstva Hazarov, ki so bili spreobrnjeni v judovstvo. Palestinski predsednik je z omenjeno teorijo povzročil razburjenje že leta 2018.

Izraelski odposlanec pri Združenih narodih Gilad Erdan je Abasa zaradi izjav obtožil "čistega antisemitizma". "Tako kot Abas krivi Jude za holokavst, jih krivi tudi za vsa vprašanja Bližnjega vzhoda," je zapisal na omrežju X.

"Zgodovina je jasna. Milijoni življenj so bili izbrisani – tega ni mogoče relativizirati," je sporočilo nemško diplomatsko predstavništvo v Ramali. "Palestinci si zaslužijo slišati zgodovinsko resnico od svojega voditelja, ne pa takšnih izkrivljanj," pa se je odzval nemški veleposlanik v Izraelu Steffen Seibert.

EU: Izjave grejo na roko nasprotnikom rešitve dveh držav

Evropska unija je prav tako ostro obsodila Abasove besede. "Takšna zgodovinska izkrivljanja so vnetljiva, globoko žaljiva, služijo lahko le zaostrovanju napetosti v regiji in ne služijo nikomur v interesu," je sporočil tiskovni predstavnik EU-ja za zunanje zadeve in dodal, da "grejo na roko tistim, ki ne želijo rešitve dveh držav, za katero se je predsednik Abas že večkrat zavzemal".

Ameriška posebna odposlanka za spremljanje in boj proti antisemitizmu Deborah Lipstadt je pozvala Abasa k takojšnjemu opravičilu za "sovražne antisemitske pripombe".