Podporniki Hezbolaha in Hamasa na protestu v Sidonu v Libanonu proti umorom vodje Hamasa Ismaila Hanije in enega od poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra. Foto: Reuters
Podporniki Hezbolaha in Hamasa na protestu v Sidonu v Libanonu proti umorom vodje Hamasa Ismaila Hanije in enega od poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra. Foto: Reuters

Ameriško veleposlaništvo v Bejrutu je državljane ZDA pozvalo, naj zapustijo Libanon "s katero koli letalsko vozovnico, ki jo lahko dobijo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je v sporočilu za javnost zapisalo veleposlaništvo, je kljub odpovedi poletov v Bejrut na voljo še nekaj možnosti za odhod iz Libanona. "Tiste, ki želite oditi iz Libanona, spodbujamo, da kupite katero koli vozovnico, tudi če čas ali destinacija potovanja nista povsem v skladu z vašimi željami," so sporočili.

Tudi britanska vlada je pozvala britanske državljane, naj nemudoma zapustijo Libanon. "Napetosti so velike in razmere se lahko zelo hitro poslabšajo," je opozoril zunanji minister David Lammy. "Medtem ko si 24 ur na dan prizadevamo okrepiti našo konzularno prisotnost v Libanonu, je moje sporočilo tamkajšnjim britanskim državljanom jasno – takoj zapustite državo," je dodal.

Slovenija je svojim državljanom že v četrtek svetovala, naj zapustijo Libanon. "Razmere v Libanonu so nestabilne, napetosti velike, dogodki se lahko hitro in brez opozorila stopnjujejo," je na družbenem omrežju X zapisalo slovensko zunanje ministrstvo.

Francoska letalska družba Air France in nizkocenovni prevoznik Transavia France sta zaradi pomislekov v povezavi z varnostjo v regiji odpoved poletov v Bejrut podaljšali najmanj do torka, je danes sporočila njuna matična družba Air France-KLM.

Francoska letalska prevoznika sta polete v Bejrut prenehala opravljati v ponedeljek, dan po tem, ko je Izrael napovedal povračilne ukrepe za raketno obstreljevanje, v katerem je bilo na sirskem Golanskem višavju pod izraelsko okupacijo ubitih 12 ljudi. Nemška letalska družba Lufthansa je pred dnevi sporočila, da njena letala ne bodo letela v Bejrut najmanj do 5. avgusta.