Ameriška vojska je strateške bombnike nazadnje uporabila januarja 2017. Vsako letalo stane približno milijardo dolarjev. Foto: EPA
Ameriška vojska je strateške bombnike nazadnje uporabila januarja 2017. Vsako letalo stane približno milijardo dolarjev. Foto: EPA

"Nezakoniti napadi hutijevcev še naprej ovirajo prost pretok mednarodne trgovine, grozijo z okoljsko katastrofo in ogrožajo življenja nedolžnih civilistov ter ameriških in partnerskih sil," je v izjavi po izvedbi napadov na Jemen sporočil ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Ameriška letala so po njegovih navedbah zadela pet podzemnih skladišč orožja, ki da jih uporniki uporabljajo v napadih na plovila. ZDA so napade izvedle s strateškimi bombniki B-2, je dejal Austin. Ameriški minister je dodal, da uporaba teh bombnikov kaže na "zmožnosti ZDA za napade po svetu".

Jemenska televizija Al Masira, povezana s hutijevci, je poročala o napadih na glavno mesto Sana, ki je pod nadzorom upornikov od leta 2014, in kraj Sada na severozahodu države. Al Masira ni poročala o škodi ali žrtvah.

ZDA in Združeno kraljestvo so prve tovrstne napade na hutijevske upornike izvedli januarja letos, kljub temu pa jemenski uporniki odtlej niso prenehali z oviranjem ene najpomembnejših plovnih poti na svetu.

Hutijevski uporniki so od novembra lani, po začetku izraelskega obstreljevanja Gaze mesec prej, v Rdečem morju, Adenskem zalivu in ožini Bab al Mandeb izvedli več napadov na ladje, povezane z Izraelom. Napadli pa so tudi komercialne ladje, ki niso povezane z vojno v Gazi.

Ob stopnjevanju konflikta med Izraelom in Hezbolahom uporniki zahtevajo tudi prenehanje izraelskih napadov na Libanon, poroča Al Džazira.