Ameriški strateški bombnik B-52 med preletom nad Jordanijo. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Ameriški strateški bombnik B-52 med preletom nad Jordanijo. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

"Napadi v z nafto bogati pokrajini Deir Ezzor so bili usmerjeni na infrastrukturne objekte, ki jih uporabljajo skupine, povezane z iransko Islamsko revolucionarno gardo," je sporočil tiskovni predstavnik centralnega poveljstva ZDA (Centcom) Joe Buccino. Islamska revolucionarna garda je veja iranske vojske, ki so jo ZDA uvrstile na seznam terorističnih organizacij.

Centcom je še sporočil, da so bili napadi namenjeni zaščiti ameriških sil pred napadi, kakršni so se zgodili 15. avgusta, ko so skupine s podporo Irana z brezpilotnimi letali streljale na vojaški kompleks ZDA in sirskih opozicijskih borcev. V takratnem napadu ni bilo žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški zračni napadi so zadeli devet bunkerjev v kompleksu, ki se uporablja za skladiščenje streliva in logistiko. Ameriška vojska naj bi sprva nameravala zadeti 11 od 13 bunkerjev, vendar je napade na dva od njih odpovedala, potem ko so v njihovi bližini opazili skupine ljudi, je še dejal Buccino.

Centcom ni sporočil, ali so zračne sile izvedle napade z letali s posadko ali brezpilotnimi letalniki.

Različna poročila o žrtvah

Dodal je, da po prvih podatkih v napadih ni bil ubit nihče. Sirski observatorij za človekove pravice je medtem sporočil, da je bilo v napadih ubitih šest borcev, ki so varovali ciljane objekte.

Ne gre za prvi ameriški zračni napad na ozemlje Sirije, junija lani so ZDA napadle operativne objekte in skladišča orožja milic s podporo Irana na dveh lokacijah v Siriji ter na eni lokaciji v Iraku.

Iran zanika povezavo z napadom

Iranske oblasti so zanikale kakršno koli povezavo z oboroženimi skupinami, ki so bile tarča ameriških zračnih napadov. "Nova agresija ameriške vojske na sirsko ljudstvo je teroristično dejanje proti skupinam in borcem, ki se borijo proti okupaciji in niso povezani z Iranom," je v izjavi dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani.

Pri tem je opozoril, da je prisotnost ameriških enot v nekaterih delih Sirije v nasprotju z mednarodnim pravom, krši suverenost Sirije in velja za okupacijo. "Nemudoma naj zapustijo Sirijo ter prenehajo pleniti nafto in žito te države," je še dodal.

Na vzhodu Sirije ameriški vojaki in milice s podporo Irana

Na severovzhodu Sirije je sicer nastanjenih okoli 900 ameriških vojakov, ki delujejo v okviru koalicije za boj proti ostankom teroristične skupine Islamske države.

Milice s podporo Irana so v sirski državljanski vojni podpirale sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Večina teh milic se trenutno zadržuje zahodno od reke Evfrat v pokrajini Deir Ezor, kjer se prek mejnega prehoda Al Bukamal med Irakom in Sirijo oskrbujejo z zalogami.