Savdska Arabija je v Jemnu podpirala skupine, ki se bojujejo proti hutijevcem. Foto: Reuters
Savdska Arabija je v Jemnu podpirala skupine, ki se bojujejo proti hutijevcem. Foto: Reuters

Neimenovani predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je povedal, da so preklicali začasno prepoved prodaje raket zrak-zemlja Savdski Arabiji, o čemer je administracija predsednika Joeja Bidna ta teden obvestila kongres.

V skladu z ameriško zakonodajo morajo vse pogodbe o prodaji orožja tujim državam pregledati člani kongresa, preden začnejo veljati.

Kot je za Reuters povedal neimenovani vir iz Bidnove administracije, so prepoved prodaje orožja umaknili po tem, ko je Savdska Arabija izpolnila svoj del dogovora.

V zadnjih letih so republikanski in demokratski kongresniki večkrat izrazili zaskrbljenost glede dobav ofenzivnega orožja Savdski Arabiji zaradi žrtev med civilisti v njenih napadih na hutijevske upornike v sosednjem Jemnu, kjer zadnje desetletje divja državljanska vojna. Poleg tega so imeli v kongresu tudi zadržke zaradi človekovih pravic v savdski kraljevini.

Nasprotovanje prodaji orožja so ameriški kongresniki omilili po napadu palestinskega gibanja Hamas na jug Izraela 7. oktobra lani in spremembah v savdski vojaški kampanji v Jemnu.

Washington zadovoljen z ukrepi Riada

Po besedah predstavnika ameriških oblasti od marca leta 2022, ko so Savdijci in hutijevci sklenili dogovor o premirju, Savdska Arabija ni več izvajala zračnih napadov v Jemnu.

"Seznanjeni smo s pozitivnimi koraki, ki jih je savdsko obrambno ministrstvo sprejelo v zadnjih treh letih za zmanjšanje žrtev med civilisti, deloma zaradi dela ameriških inštruktorjev in svetovalcev," je dejal uradnik State Departmenta.

Biden je embargo na prodajo orožja Savdski Arabiji uvedel leta 2021 in kot razlog navedel civilne žrtve v njenih napadih na Jemen. A od takrat se je zgodila vnovična otoplitev odnosov med Washingtonom in Riadom, še posebej po lanskem napadu Hamasa, ko sta državi začeli tesneje sodelovati pri pogajanjih za končanje vojne v Gazi.

Bidnova administracija se pogaja o obrambnem paktu in sporazumu o civilnem jedrskem sodelovanju z Riadom, kar naj bi bil del širšega dogovora, ki predvideva tudi normalizacijo odnosov med Savdsko Arabijo in Izraelom, a je to po vojni v Gazi postal nedosegljiv cilj.