Veselje na letališču v Sani ... Foto: Reuters
Veselje na letališču v Sani ... Foto: Reuters

Z letali Mednarodnega odbora Rdečega križa je poletelo 322 ujetnikov, in sicer iz jemenske prestolnice Sane, ki je pod nadzorom upornikov, v mesto Aden, ki je pod nadzorom vlade. V okviru celotne operacije bodo po poročanju AFP-ja izmenjali 887 vojnih ujetnikov.

Največja izmenjava zapornikov po letu 2020 sledi srečanju delegacije Savdske Arabije, ki je leta 2015 začela vojaško posredovanje v podporo jemenski vladi, z uporniškimi hutijevci, ki jih podpira Iran, da bi prekinili sovražnosti.

... in v Adnu. Foto: Reuters
... in v Adnu. Foto: Reuters

Prvo letalo z vojnimi ujetniki je poletelo le nekaj ur po četrtkovem poznem odhodu savdske delegacije, ki jo je vodil veleposlanik Mohamed Al Džaber. Tej sicer ni uspelo doseči premirja, vendar se nameravajo sprte strani znova sestati.

Tako pobuda o premirju kot o izmenjavi ujetnikov sta bili dani mesec dni po tem, ko sta se Savdska Arabija in Iran, ki v jemenskem konfliktu podpirata nasprotni strani, dogovorila o ponovni vzpostavitvi diplomatskih stikov, kar je spodbudilo širše zbliževanje v nemirni regiji.

Med zaporniki, ki jih bodo hutijevski uporniki izpustili, sta tudi nekdanji jemenski obrambni minister, generalmajor Mahmud Al Subaihi, in brat nekdanjega predsednika, generalmajor Naser Mansur Hadi, so še sporočili uradniki.