Na vidiku je konec vojne v Jemnu. Foto: Reuters
Na vidiku je konec vojne v Jemnu. Foto: Reuters

Obisk nakazuje napredek v pogovorih med Riadom in Sano s posredovanjem Omana, ti potekajo vzporedno z mirovnimi prizadevanji ZN-a. Napori za vzpostavitev miru so se okrepili po dogovoru regionalnih nasprotnikov Savdske Arabije in Irana o ponovni vzpostavitvi stikov, ki jo je omogočila Kitajska.

Savdski in omanski odposlanci, ki so v Sano prileteli v soboto, se bodo srečali z vodjo hutijevskega vrhovnega političnega sveta Mahdijem Al Mašatom. Temi pogovorov bosta končanje sovražnosti in odprava zapore jemenskih pristanišč pod vodstvom Savdske Arabije, poroča hutijevska tiskovna agencija Saba.

Viri so za Reuters dejali, da so pogovori med hutijevskimi uporniki in Riadom osredotočeni na polno odprtje pristanišč in letališča v Sani pod nadzorom upornikov, plačilo javnih uslužbencev, obnovo prizadevanj in časovnico za umik tujih sil iz Jemna.

Jemenski zaporniki, ki jih je izpustila Savdska Arabija. Foto: Reuters
Jemenski zaporniki, ki jih je izpustila Savdska Arabija. Foto: Reuters

Jemenska vojna velja za eno od posredniških vojn med Iranom in Savdsko Arabijo. Hutijevski uporniki, povezani z Iranom, so leta 2014 iz Sane pregnali jemensko vlado, ki je uživala podporo Savdske Arabije, in imajo nadzor nad severom Jemna. Kot pravijo, so se uprli skorumpiranemu sistemu in tuji agresiji.

Od leta 2015 so jih napadale mednarodne sile pod vodstvom Savdske Arabije. V konfliktu je umrlo več deset tisoč ljudi, 80 odstotkov prebivalcev Jemna pa je odvisnih od humanitarne pomoči.

Predstavnik upornikov je v soboto dejal, da so sprejeli 13 zapornikov, ki jih Savdska Arabija izpustila v zameno za prejšnjo osvoboditev savdskega zapornika. Obe strani sta se dogovorili o širši izmenjavi zapornikov.

Na pogovorih v Švici prejšnji mesec, na katerih so bili prisotni tudi predstavniki ZN-a in Mednarodnega odbora Rdečega križa, so se jemenska vlada in hutijevski uporniki dogovorili o osvoboditvi 887 zapornikov, kar vključuje omenjenih 13 že izpuščenih zapornikov.