Prebivalci izraelske naselbine Šilo so v nasilju nad Palestinci požigali hiše in polja pri palestinski vasi Turmus Ayya. Foto: Reuters
Prebivalci izraelske naselbine Šilo so v nasilju nad Palestinci požigali hiše in polja pri palestinski vasi Turmus Ayya. Foto: Reuters

Izraelska skupina Peace Now, ki nasprotuje gradnji naselbin, je sporočila, da je Izrael v zadnjih šestih mesecih nadaljeval gradnjo več kot 13.000 domov v naselbinah, kar je trikrat več kot v celotnem lanskem letu.

"Izraelska vlada nas s hitrostjo brez primere potiska k popolni priključitvi Zahodnega brega," je po poročanju BBC-ja sporočil Peace Now.

Izrael ozemlje Zahodnega brega, kjer bivajo Palestinci, okupira od vojne leta 1967. Gradnje naselbin na okupiranem območju so nezakonite po mednarodnem pravu.

ZDA: Širitev naselbin zaostruje napetosti

Tiskovni predstavnik ameriškega ministrstva za nacionalno varnost je obsodil širitev obstoječih naselbin in dejal, da to "spodkopava geografsko zmožnost rešitve dveh držav, zaostruje napetosti in škodi zaupanju med obema stranema".

Sorodna novica Po smrti štirih Izraelcev judovski naseljenci uničevali vozila in trgovine Palestincev

Izraelska vlada je gradnjo novih tisoč domov napovedala v naselbini Eli, kjer so oboroženi pripadniki palestinskega gibanja Hamas prejšnji teden ubili štiri Izraelce. Več sto izraelskih naseljencev je nato napadlo palestinske kraje in uničevalo palestinsko lastnino. V nemirih je bil ubit Palestinec.

Izraelska vojska, policija in varnostna služba Šin Bet je med koncem tedna v skupni izjavi obsodilo napad naseljencev. Njihova obsodba je sprožila ogorčenje članov skrajno desničarske vlade Benjamina Netanjahuja.