Znova odprto veleposlaništvo že obratuje. Foto: Reuters
Znova odprto veleposlaništvo že obratuje. Foto: Reuters

Pred poslopjem veleposlaništva v Damasku so slavnostno dvignili zastavo Združenih arabskih emiratov. Kot so sporočili, so pripravljeni normalizirati odnose med državama. S ponovno vzpostavitvijo odnosov med državama želijo podpreti suverenost in neodvisnost Sirije in se spopasti z nevarnostmi regionalnega vmešavanja.

Emiratski odpravnik poslov Abdel Hakim Al Nemi, ki je že začel delo, je na odprtju izrazil prepričanje, da se bodo v Damask zdaj začela vračati tudi druga arabska veleposlaništva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Združeni arabski emirati podpirali upornike

Odprtje veleposlaništva nekdanje Al Asadove nasprotnice je velika zmaga za njegovo diplomacijo. Foto: Reuters
Odprtje veleposlaništva nekdanje Al Asadove nasprotnice je velika zmaga za njegovo diplomacijo. Foto: Reuters

Odprtje veleposlaništva arabske zaveznice ZDA je po poročanju Reutersa velika diplomatska zmaga za predsednika Bašarja Al Asada, v boju proti kateremu so Združeni arabski emirati nekoč podpirali upornike. Njihova vloga je bila sicer manjša od vloge Savdske Arabije, Katarja ali Turčije.

Al Asadove sile so s podporo Rusije, Irana in iransko podprtih šiitskih skupin, kot je libanonski Hezbolah, znova osvojile večinski del ozemlja.

Odnosi med Sirijo in arabskimi državami, ki so nasprotovale Al Asadovemu krvavemu zatrtju protivladnih protestov, so se zaostrili po letu 2011, ko so Sirijo suspendirali iz Arabske lige, več držav pa je z njo prekinilo diplomatske stike.

Otoplitev odnosov z arabskimi državami

V zadnjem času so se odnosi med arabskimi državami in Sirijo znova otoplili. Arabski diplomat je pod pogojem anonimnosti za Reuters dejal, da je večina z izjemo treh ali štirih članic 22-članske Arabske lige naklonjena sirski vrnitvi.

Decembra je sudanski predsednik Omar Al Bašir obiskal Damask kot prvi arabski voditelj od začetka državljanske vojne. Oktobra so znova odprli mejni prehod med Sirijo in Jordanijo. V četrtek je prvič po osmih letih potniško letalo iz Sirije poletelo v Tunizijo.