Vodja ekipe ZN-a, ki nadzira izvajanje ustavitve ognja v Hodajdi, danski general Michael Lollesgaard je po obisku območja potrdil, da je nadzor nad varnostjo prevzela obalna straža. Foto: Reuters
Vodja ekipe ZN-a, ki nadzira izvajanje ustavitve ognja v Hodajdi, danski general Michael Lollesgaard je po obisku območja potrdil, da je nadzor nad varnostjo prevzela obalna straža. Foto: Reuters

Danski general Michael Lollesgaard, vodja ekipe ZN, ki nadzira izvajanje premirja v Hodajdi, je po obisku območja potrdil, da je nadzor nad varnostjo prevzela obalna straža. ZN je ob tem v sporočilu za javnost poudaril, da je treba še veliko storiti za umik vojaške opreme z območja, da pa je sodelovanje zelo dobro.

Hutijevski uporniki so v soboto sporočili, da so začeli umik iz pristanišč v Hodajdi, Salifu in Ras Isi, od lani v središču spopadov z jemensko vlado, ki ima podporo Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov.

Provladne sile so hutijevce obtožile, da gre za manipulacijo, saj naj bi nadzor predali obalni straži, ki jim je naklonjena. ZN sicer ni navedel podrobnosti o sestavi obalne straže. Umik upornikov iz treh pristanišč, tudi iz Hodajde, ki je ključnega pomena za dostavo humanitarne pomoči v vojni razdejani državi, je del dogovora, ki sta ga sprti strani dosegli decembra lani v okviru pogajanj pod okriljem ZN-a.

Po besedah Lollesgaarda sta strani zavezani dogovoru, katerega uresničitev je pomembna za vrnitev miru in stabilnosti v Jemen ter za zagotovitev učinkovitega dostopa humanitarne pomoči državi, kjer več milijonov ljudi potrebuje pomoč.

Državljanska vojna v Jemnu je trenutno največja humanitarna katastrofa na svetu, saj pomoč potrebujeta več kot dve tretjini prebivalcev - 24 milijonov ljudi, medtem ko jih je 3,3 milijona razseljenih. V štirih letih je vojna zahtevala okoli 10.000 življenj.

Unicef začenja novo poglavje akcije zbiranja pomoči
Kot so sporočili iz slovenskega Unicefa, danes začenjajo novo poglavje akcije zbiranja pomoči za otroke v Jemnu, ki so jo poimenovali "Premagajmo lakoto na bojni črti". Z do zdaj zbrano pomočjo bo Unicef lahko rešil 5.200 nedohranjenih otrok. Po dolgoletni vojni je v državi 80 odstotkov prebivalcev popolnoma odvisnih od humanitarne pomoči, med njimi je 2,2 milijona nedohranjenih otrok, ki se vsak dan borijo za preživetje in naslednji obrok. Kot poudarjajo v organizaciji, je pozitivno to, da lahko pomagajo 95 odstotkom otrokom, če jim pravočasno dostavijo pomoč.

Kako lahko darujete?

- S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo OTROCI5 na 1919;
- prek spletne strani: https://starsiotroksveta.si/jemen/
- Z nakazilom na TRR:
Naziv akcije: Za otroke v Jemnu
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
Sklic: 41113
Namen: CHAR
BIC: LJBASI2X
Prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

Več informacij na http://starsiotroksveta.si