Mirovne sile ZN-a ob meji med Izraelom in Libanonom, ki so postale tarče izraelske vojske. Foto: Reuters
Mirovne sile ZN-a ob meji med Izraelom in Libanonom, ki so postale tarče izraelske vojske. Foto: Reuters

"Ministri so danes znova izrazili polno podporo UNIFIL-u, nihče ne poziva k njegovemu umiku," je po zasedanju zunanjih ministrov članic Evropske unije dejal Borrell.

Članice EU-ja so že v nedeljo zvečer sprejele skupno izjavo, v kateri so pozvale k ustavitvi izraelskih napadov na UNIFIL, v katerih je bilo pretekli teden ranjenih več pripadnikov misije. "Tovrstni napadi so resna kršitev mednarodnega prava in so povsem nesprejemljivi. Ti napadi se morajo končati takoj," je v izjavi v imenu vseh 27 članic EU-ja zapisal Borrell.

V Evropski uniji so izrazili tudi zaskrbljenost zaradi napadov libanonskega gibanja Hezbolah na Izrael, ki da se morajo končati, in zaradi napadov izraelske vojske na gosto poseljena območja Libanona, ki povzročajo številne smrtne žrtve med civilisti.

"EU ponavlja poziv k takojšnjemu premirju v Libanonu. Obenem vse strani poziva k prizadevanjem za polno uresničevanje resolucije Varnostnega sveta ZN-a 1701," še piše v izjavi.

Zunanji ministri EU-ja: Napadi na mirovne sile ZN-a nesprejemljivi

Fajon: Bližnji vzhod potrebuje več diplomacije, ne orožja

Da je to incident, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom, je zjutraj že od prihodu na zasedanje povedala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Tudi ona je v imenu Slovenije podprla delovanje UNIFIL-a in pozvala k takojšnji prekinitvi sovražnosti.

V razpravi je po navedbah zunanjega ministrstva poudarila predvsem prepričanje, da Bližnji vzhod ne potrebuje več orožja, ampak več diplomatskih dejavnosti, takojšnje premirje in spoštovanje mednarodnega prava.

"Ne smemo pozabiti na Gazo. Potrebujemo konkretne korake v smeri rešitve dveh držav. Stanje v Gazi je nepredstavljivo," je povedala. Ob tem je druge države pozvala, naj se pridružijo svetovnemu zavezništvu za uresničitev rešitve dveh držav, in izrazila pripravljenost, da bi eno od srečanj gostili v Sloveniji.

Podobno kot Borrell je tudi ona izrazila zaskrbljenost zaradi izraelskih poskusov omejevanja delovanja agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) na Zahodnem bregu in Gazi. "To bi še poslabšalo že tako težke varnostne in humanitarne razmere," je dejala ministrica.

Ob prihodu na zasedanje je Tanja Fajon dejala, da bo na zasedanju ponovila poziv k uvedbi sankcij proti izraelskim političnim voditeljem, ki kršijo mednarodno pravo, ter zaostritvi sankcij proti izraelskim naseljencem, ki izvajajo nasilje na Zahodnem bregu.

Zunanji ministri EU-ja so v Luxembourgu razpravljali o zadnji zaostritvi razmer na Bližnjem vzhodu, kjer so se konec septembra na jugu Libanona zaostrili spopadi med Hezbolahom in izraelsko vojsko.

Pretekli teden je bilo v napadih izraelske vojske na UNIFIL ranjenih več pripadnikov misije, v nedeljo pa je Izrael celo vdrl v UNIFIL-ovo oporišče.

Dogajanje na Bližnjem vzhodu bo tudi ena osrednjih tem sredinega vrha EU-ja in Organizacije za sodelovanje zalivskih držav (GCC) ter nato tudi zasedanja Evropskega sveta v četrtek in petek. "Zdaj je pravi trenutek za tovrstno srečanje, da bi zbližali stališča arabskega sveta in članic EU-ja," je o vrhu EU in GCC povedal Borrell.

Ministri EU-ja razpravljajo o Ukrajini in Bližnjem vzhodu