Hrvaški premierki Kosorjevi se ni uresničila želja, da bi že pred volitvami izpeljali tudi referendum o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Foto: EPA
Hrvaški premierki Kosorjevi se ni uresničila želja, da bi že pred volitvami izpeljali tudi referendum o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Foto: EPA
Zoran Milanović
Vodja opozicijske koalicije je predsednik hrvaških socialdemokratov Zoran Milanović, ki je bil blilzu zmage že pred štirimi leti, a ga je pri oblikovanju parlamentarne večine ugnal Ivo Sanader. Foto: EPA

V petek popoldne je premierka Jadranka Kosor na srečanju vladne koalicije izpolnila obljubo, da bodo redne parlamentarne volitve izpeljane do konca leta. Na sestanku HDZ-ja s HSS-jem (Hrvaška kmečka stranka) so dosegli kompromis med predlaganimi datumi, tako da bodo Hrvati novo oblast izbirali na prvo decembrsko nedeljo.

Kosorjeva si želi, da bi še pred volitvami podpisala pristopno pogodbo za vstop v EU, kar se bo predvidoma zgodilo konec novembra ali v začetku decembra. Nato je vlada obvezana v roku 30 dni razpisati referendum o članstvu v EU, s katerim se bodo Hrvatje o vstopu v Evropsko unijo najverjetneje odločali šele januarja.

Opozicijia združena okoli Milanovića
Pred določitvijo datuma volitev so se v središču Zagreba sestali predsedniki hrvaških strank SDP, HNS, IDS in HSU. Opozicijski voditelji so podpisali pogodbo o skupnem nastopu na prihodnjih parlamentarnih volitvah v vseh volilnih enotah. Od preostalih večjih parlamentarnih strank je tako nepovezana samo še HSP oz. pravaši, ki so tudi edina stranka, ki je odločno proti vstopanju v Evropsko unijo.

"Danes lahko povemo, da Hrvaška ima alternativo in jasno možnost izbire med neuspešno oblastjo in zvezo sodobnih, naprednih strank, ki se bodo zbrale v koalicijski vladi, v kateri bodo sposobni politiki," je novinarjem dejal predsednik SDP-ja Zoran Milanović. Dodal je še: "Hrvaška nujno potrebuje spremembe."

Izrazil je pričakovanje, da bodo volitve čim prej, tako zaradi referenduma o članstvu države v EU-ju, kot tudi zaradi celotne dinamike dogodkov na Hrvaškem, predvsem pa zaradi pravočasnega sprejetja proračuna za prihodnje leto. Tega bi po njegovem mnenju morala potrditi parlamentarna večina, ki bo dobila podporo državljanov na volitvah.

Potrdili lanski dogovor iz Kastava
Milanović in drugi predsedniki so novinarje nagovorili pred cerkvijo svetega Marka, ki je med poslopjema sabora in vlade. Spomnil je, da so pogodbo podpisali ob drugi obletnici prvega srečanja štirih strank v Kastvu pri Reki. Pojasnil je še, da so tokrat zgolj tehnično potrdili dogovor o koaliciji za volitve. Glede na to, da so prvo srečanje imeli v restavraciji Kukuriku v Kastvu, so na Hrvaškem mediji in javnost opozicijsko koalicijo poimenovali "kukuriku koalicija".

Josipović želi čim bolj ločiti referendum od volitev
Tako opozicija kot predsednik države Ivo Josipović opozarjata, da je treba omenjeni referendum in volitve čim bolj časovno ločiti, da bi se izognili možnosti strankarskega politiziranja referenduma, ki bi lahko ogrozilo njegov uspeh. Skrajni rok za izvedbo rednih parlamentarne volitve je bil marec 2012.