Največ možnosti ima Kiril (v sredini). Foto: Reuters
Največ možnosti ima Kiril (v sredini). Foto: Reuters
Patriarh Aleksij II.
Aleksij II. je umrl 5. decembra lani, ruska pravoslavna cerkev pa ima šest mesecev časa, da izbere novega patriarha. Foto: EPA
Rusija izbira patriarha

Med 145 kandidati so visoki predstavniki cerkve izbrali tri, in sicer metropolite Kirila, Klimenta ter Filareta, patriarha pa naj bi izbrali prihodnji teden. Zbor višje duhovščine - t. i. arhierejski sabor, je v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika, kjer ima svoj sedež Ruska pravoslavna cerkev, začel postopek izbire novega patriarha.

Izmed trojice kandidatov bo splošni ali razširjeni zbor, imenovan pomesni sabor, ki se bo zbral v torek, odločil o novem, 16. patriarhu. Naslednika Aleksija II. bo izbralo okoli 700 delegatov, tudi laikov, iz 64 držav.

Največ možnosti za Kirila
Metropolit Kiril ima po mnenju analitikov največ možnosti, da postane 16. patriarh Ruske pravoslavne cerkve, kar se je izkazalo tudi zdaj, saj je Kiril prejel 97 glasov. 59-letni metropolit Kaluge in Borovskega Kliment je prejel 32 glasov, metropolit Minska in Slucka Filaret pa 16 glasov. Kliment naj bi sicer užival precejšnjo podporo v duhovščini.

Aleksij II. znan kot moralna avtoriteta
5. decembra lani je v 80. letu starosti umrl Aleksij II., ki mu je po več desetletjih represije nekdanje Sovjetske zveze uspelo znova vzpostaviti avtoriteto Ruske pravoslavne cerkve. Veljal je za karizmatičnega človeka, ki sta ga odlikovali prijazno izražanje in moralna avtoriteta med milijoni ruskih vernikov. Njegovo vlogo na mednarodnem prizorišču je zaznamoval hladen odnos do katoličanov. Ruska pravoslavna cerkev ima v skladu s tradicijo za imenovanje naslednika umrlega patriarha na voljo šest mesecev.

M. R.

Rusija izbira patriarha