Aleksij II. je vodil Rusko pravoslavno cerkev. Foto: EPA
Aleksij II. je vodil Rusko pravoslavno cerkev. Foto: EPA
Aleksij II. in Vladimir Putin
Aleksij II. in Putin sta se pogosto srečevala v Kremlju. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Medvedjev se bo iz Indije vrnil v domovino in ne bo odpotoval v Italijo. Foto: EPA
Aleksij II.
Aleksij II. je med vsemi verniki užival veliko spoštovanje. Foto: EPA
Umrl ruski patriarh

"Patriarh Aleksij je umrl. To se je zgodilo danes zjutraj," se je glasilo sporočilo tiskovnega predstavnika moskovske patriarhije Vladimirja Vigiljanskega.

Uradni vzrok smrti je odpoved srca, medtem ko diplomati iz Moskve poročajo, da naj bi cerkveni poglavar zbolel za rakom, tuje agencije pa, da je imel Aleksij II. več kroničnih bolezni in vnetje srca. Vigiljanski je povedal, da bodo podrobnosti o smrti 79-letnega cerkvenega poglavarja znane nekoliko pozneje.

Pod Aleksijem II. verski preporod
Vodja Ruske pravoslavne cerkve Aleksij II., ki se je 23. februarja leta 1929 rodil v estonski prestolnici Talin, je vodil Cerkev zadnjih 18 let. Bil je človek s karizmo, odlikovala pa sta ga prijazno izražanje in moralna avtoriteta nad milijoni ruskih vernikov.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković je za MMC povedal, da je Srbska pravoslavna cerkev zelo ponosna na ruskega patriarha Aleksija II. in izraža globoko sožalje vsem ruskim vernikom in Ruski pravoslavni cerkvi. Srbska pravoslavna cerkev je imela v Aleksiju II. velikega prijatelja in zaveznika, ki je Srbski pravoslavni cerkvi pomagal, ko je ta potrebovala pomoč. Bošković je povedal, da so bili odnosi med Rusko in Srbsko pravoslavno cerkvijo vedno odlični in da je bila ruska Cerkev naklonjena srbski Cerkvi, Aleksij II. pa je Cerkvi stal ob strani in ji pomagal, ko je bilo to potrebno. Peran Bošković je za konec še dodal, da se sam osebno z Aleksijem II. ni srečal, da pa je med srečanju z ljudmi iz ruske Cerkve začuti, kako globoko in iskreno spoštovanje je med verniki užival Aleksij II.

Kot patriarh največje in najvplivnejše Pravoslavne cerkve na svetu je pod seboj vodil več kot 220 milijonov vernikov. Po razpadu Sovjetske zveze je prav Aleksij vodil verski preporod v Rusiji, dal po vsej državi zgraditi na stotine novih cerkva in tako spet vzpostavil avtoriteto Ruske pravoslavne cerkve.

Aleksij II. je znan tudi po tem, da je nasprotoval, da bi Rusijo obiskal pokojni papež Janez Pavel II. Rimskokatoliška cerkev je namreč skušala v Rusiji in Ukrajini na svojo stran dobiti čim več vernikov, kar seveda ni bilo všeč Aleksiju II. in Pravoslavni cerkvi na splošno. Ko je vodenje Rimskokatoliške cerkve prevzel papež Benedikt XVI., so se odnosi med Cerkvama izboljšali in začeli so se dogovori o srečanju patriarha s papežem.

Zelo vplivna osebnost v Rusiji
V ruski družbi je bil Aleksij zelo vplivna osebnost, s tesnimi povezavami v političnih krogih. Predvsem v zadnjih letih je bil Aleksij pogost obiskovalec Kremlja, nekdanji predsednik in trenutni premier Vladimir Putin pa se je udeležil številnih slovesnosti, ki jih je vodil Aleksij II.

Pod vodstvom patriarha Aleksija II. se je Ruska pravoslavna cerkev vpletla tudi v številne gospodarske posle, med njimi v prodajo mineralne vode in vodke.

Gorbačov ostal brez besed
Na smrt se je že odzval nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov, ki je dejal, da je "tako pretresen, da ne more najti pravih besed". "Globoko sem ga spoštoval," je dejal Gorbačov. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se mudi na delovnem obisku v Indiji. V izjavi za javnost je povedal, da bo odpovedal svoj obisk v Italiji in se še danes vrnil v Rusijo, z italijanskim predsednikom Silviem Berlusconijem pa sta se že dogovorila, da bodo slovesnost ob odprtju pravoslavnega centra v Bariju prestavili.

Papež Benedikt XVI. je zaradi smrti patriarha izrazil globoko obžalovanje in vsem članom Ruske pravoslavne cerkve poslal izraze sožalja. Ob tem je spomnil na patriarhovo pogumno bitko za obrambo človeške in evangelijske resnice, še posebej na evropski celini. Sožalje so izrazile tudi srbska, grška, makedonska in gruzijska pravoslavna cerkev, ki je patriarha imenovala "prijatelja gruzijske cerkve in gruzijskega naroda.

Vse ruske televizije so takoj po objavi novice začele predvajati stare posnetke in odlomke iz intervjujev s patriarhom, po vsej Moskvi pa so v skladu z običajem Ruske pravoslavne cerkve zazvonili zvonovi.

B. T.

Umrl ruski patriarh