Rompuy se je v nedeljo zvečer pogovarjal s kraljem Albertom II., ki ga je prepričal, naj sprejme izziv in oblikuje vlado. Foto: EPA
Rompuy se je v nedeljo zvečer pogovarjal s kraljem Albertom II., ki ga je prepričal, naj sprejme izziv in oblikuje vlado. Foto: EPA
Yves Leterme
Leterme zanika sume, da naj bi vplival na sodstvo v primeru Fortis. Foto: EPA

Kralj je novega mandatarja izbral 10 dni po tem, ko je premier Yves Leterme odstopil zaradi suma poskusa vplivanja članov vlade na sodstvo v primeru belgijsko-nizozemske banke Fortis. Za Van Rompuyja se je kralj odločil po nasvetu bivšega premierja Wilfrieda Martensa, ki se je zadnjih šest dni posvetoval s političnimi voditelji o oblikovanju nove vlade.

61-letni Van Rompuy je sicer zadnje dni zatrjeval, da ga vodenje vlade ne zanima, vendar se je, kot kaže, uklonil pozivom iz svoje flamske demokrščanske stranke (CDV) in drugih strank. Z oblikovanjem vlade naj Van Rompuy ne bi imel težav, saj bodo ministri, razen pravosodnega ministra, ostali isti.

Belgija je v politični krizi že leto dni in pol: junija lani je Letermova stranka zmagala, vendar je njen vodja potreboval kar devet mesecev za oblikovanje vlade, za kar so bili krivi spori med francosko in flamsko govorečo skupnostjo.

Mali delničarji niso bili poklicani na posvet
Zadnja vladna kriza se je začela zaradi belgijsko-nizozemske banke Fortis, ki jo je močno prizadela svetovna finančna kriza in so jo zato oktobra "razstavili", tako da je nizozemski del nacionalizirala tamkajšnja vlada, medtem ko so Belgijci svoj delež prodali francoski banki BNP Paribas. A s to odločitvijo se niso strinjali mali delničarji banke, saj so menili, da bi se morala vlada pred prodajo posvetovati z njimi. Jezni mali delničarji so vložili pritožbo na prizivno sodišče, ki se je prejšnji teden strinjalo z njihovimi trditvami in zamrznilo dogovor o prodaji med belgijsko vlado in Francozi.

Leterme je sicer priznal, da je bil v stikih s predstavniki sodišča, vendar pa odločno zatrjuje, da je delal le za splošni blagor in ni nikoli vplival ali poskušal vplivati na delo pravosodja. Z očitki se bo zdaj ukvarjala posebna preiskovalna komisija.

K. T.