Kaj vse se je dogajalo na libijskih bojiščih, nikoli ne bomo izvedeli. Foto: EPA
Kaj vse se je dogajalo na libijskih bojiščih, nikoli ne bomo izvedeli. Foto: EPA

Ocampo je v poročilu, ki ga je predstavil Varnostnemu svetu Združenih narodov, zapisal, da bi lahko obtožbe vključevale umor, nezakoniti pripor, mučenje in preganjanje in da je bilo streljanje Gadafijevih sil na miroljubne protestnike "sistematično". V preiskavi vojnih zločinov in zločinom proti človečnosti v Libiji je še dodal, da je bilo samo februarja v državi na takšen način ubitih med 500 in 700 ljudi.

Prvi zaporni nalog v prihodnjih tednih
Ocampo načrtuje, da bo okoli pet zahtev za zaporni nalog odgovornih izdal v prihodnjih tednih. Zaporni nalogi se bodo najverjetneje usmerili k začetnim akcijam proti protestnikom, ni pa še znano, koga namerava obtožiti.

Med obtoženimi bi bili lahko tudi libijski samodržec Gadafi in trije njegovi sinovi, saj je v poročilu zapisano, da so bili domnevni zločini izvedeni po naročilu ozke skupine ljudi v samem državnem vrhu. Zaporni nalog bi lahko izročili tudi nekdanjemu libijskemu zunanjemu ministru Musi Kusi in direktorju libijske organizacije za zunanjo varnost Abu Omarju Dordi.

Ocampo je še dodal, da obstajajo tudi podatki, da je v Libiji prišlo v času, ko se je kriza zaostrila v oboroženi spopad, do več vojnih zločinov, kot so na primer namerni napadi na civiliste in domnevna uporaba kasetnih bomb, ki so v več kot sto državah prepovedane.

Tožilec preiskuje tudi obtožbe o posilistvih in namige, da je besna množica v mestu Bengazi ubila več deset Afričanov, za katere so mislili, da so plačanci.