Bo in njegova žena sta od njegove odstranitve z mesta vodje komunistične stranke mestnega območja Čongking izginila iz javnosti. Foto: Reuters
Bo in njegova žena sta od njegove odstranitve z mesta vodje komunistične stranke mestnega območja Čongking izginila iz javnosti. Foto: Reuters

"Tovariš Bo Šilaj je osumljen vpletenosti v resne disciplinske kršitve," se je glasilo uradno sporočilo vodstva komunistične stranke. Državni mediji so poročali, da so karizmatičnega Boja, nekdanjega vodjo komunistične stranke mestnega območja Čongking in nekdanjega ministra za trgovino, ki bi moral postati član politbiroja vladajoče komunistične partije, odslovili tako iz strankinega politbiroja kot osrednjega odbora, kar pomeni, da je njegova politična kariera končana.

Bo je bil eden najbolj priljubljenih kitajskih voditeljev in je veljal za kandidata za najvišje mesto v državi. Svoje župansko mesto je izgubil prejšnji mesec sredi škandala, ki ga je zakuhal njegov sodelavec. Policijski direktor Vang Lidžun je obiskal ameriški konzulat, kjer naj bi zaprosil za azil.

Dokazi kažejo na ženino vpletenost v umor
Bojeva žena Gu Kailaj je osumljena umora poslovneža Neila Heywooda, sicer prijatelja Bojeve družine. "Policija je sestavila ekipo, ki bo znova preiskala primer britanskega državljana Neila Heywooda, ki so ga našli mrtvega v Čongkingu. Kot kažejo izsledki preiskave, obstoječi dokazi nakazujejo, da je bil Heywood umorjen. Umora sta osumljena Gu Kailaj in Džang Šiaojun, pomočnik v Bojevem gospodinjstvu," je v ločenem poročilu poročala uradna novinarska agencija, ki je kot razlog za spor med Gujevo in Heywoodom navedla neznane "gospodarske interese".

Bo (še) ni izključen iz partije
Obvestili sta zadnji v vrsti dramatičnih preobratov, ki so sledili prebegu Vanga na ameriški konzulat februarja letos za 24 ur, kar je sprožilo številna razkritja in obtožbe. Britanski zunanji minister William Hague je pozdravil odločitev, da znova raziščejo okoliščine Heywoodove smrti.

Komunistična stranka bo konec leta odločala o novem vodstvu, Bo pa je bil eden glavnih kandidatov za najvišje mesto v stalnem odboru politbiroja, najmočnejšem telesu v državi. Bo je za zdaj suspendiran, odločitev o izključitvi pa bi moral sprejeti osrednji odbor, ki ga sestavlja okoli 200 članov partije.

Suspendiranje 62-letnega Boja je kljub poskusom cenzure na spletu sprožilo veliko zanimanja.