Pahor se je s Tadićem nazadnje srečal 1. aprila v okviru tristranskega srečanja v Smederevu, ki se ga je udeležila tudi Kosorjeva. Foto: EPA
Pahor se je s Tadićem nazadnje srečal 1. aprila v okviru tristranskega srečanja v Smederevu, ki se ga je udeležila tudi Kosorjeva. Foto: EPA
Hashim Thaci in Jadranka Kosor v Prištini
Kosorjeva je dvignila prah s svojimi izjavami v Prištini. Foto: EPA
Borut Pahor
Pahor bo s Tadićem razpravljal o Zahodnem Balkanu. Foto: EPA

Iz kabineta slovenskega premierja so sporočili, da se bosta Pahor in Tadić o razmerah na Zahodnem Balkanu pogovarjala na delovni večerji, več podrobnosti srečanja pa niso sporočili.

V kabinetu srbskega predsednika so povedali, da gre za zasebni obisk v okviru njunih rednih stikov.

Srečanje bo potekalo po tem, ko so se v zadnjih dneh okrepile napetosti med Beogradom in Zagrebom, vzrok česar je bil obisk hrvaške premierke Jadranke Kosor na Kosovu.

Med sredinim obiskom na Kosovu je Kosorjeva poudarila, da sta Hrvaška in Kosovo utrdila prijateljstvo "tudi v boju proti tiranu Slobodanu Miloševiću in velikosrbskim težnjam" ter da Hrvaška "podpira ozemeljsko celovitost Kosova".

Njene izjave so sprožile oster odziv Beograda in srbski zunanji minister Vuk Jeremić je celo izjavil: "Kdor ima Jadranko Kosor za najboljšo prijateljico, ne potrebuje sovražnika."

Predsednik Tadić je dejal, da partnerstva Hrvatov in kosovskih Albancev ni mogoče graditi v škodo tretjega naroda, v tem primeru srbskega. Po njegovem mnenju skuša Kosorjeva z razpihovanjem starih sovraštev uresničiti finančne koristi za Hrvaško.

Tadića je tudi zmotilo, da je Kosorjeva poslala pozdrave na haaškem sodišču obsojenima hrvaškima generaloma Anteju Gotovini in Mladenu Markaču.

"Sam kot predsednik si ne bi nikoli dovolil pozdraviti obtoženih ali obsojenih na haaškem sodišču, saj so tisti, ki so obsojeni na haaškem sodišču, storili veliko proti civilizaciji," je dejal Tadić in dodal, da je nemogoče biti demokrat in pošiljati pozdrave obtoženim za zločine proti človečnosti.

"Poštenje ni bilo povrnjeno"
Kosorjeva je v petkovem odzivu poudarila, da nekateri še 20 let po osamosvojitvi Hrvaške niso dojeli, "da hrvaški premieri ne bodo nikoli več hodili v Beograd spraševat za nasvet ali prosili za dovoljenje, da bi kar koli storili, oz. dobili prepoved za svoja dejanja".

Čeprav v zadnjem času nista v najboljših odnosih, se je na stran Kosorjeve postavil tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović.

Tadić je zaradi izjav Kosorjeve odpovedal obisk v Dubrovniku, kamor ga je povabil Josipović, saj meni, da njene izjave v Prištini ne morejo prispevati k boljšim odnosom med Beogradom in Zagrebom.

V telefonskem pogovoru je Josipovića spomnil, da Srbija ni storila ničesar, kar bi lahko poslabšalo dobre odnose z Zagrebom, je poročal Jutarnji list.

"Trudili smo se biti pošteni, vendar nam to ni bilo povrnjeno," je srbski predsednik dejal hrvaškemu kolegu.

"Hrvaška ne bo odstopila od politike širjenja dialoga"
Državni sekretar na hrvaškem zunanjem ministrstvu Mario Nobilo je srbskemu veleposlaniku na Hrvaškem Stanimirju Vukičeviću izrazil nezadovoljstvo zaradi nesprejemljivih in žaljivih izjav Tadića in Jeremića.

Nobilo je sporočil, da je Hrvaška priznala Kosovo kot neodvisno državo ter da z njim - tako kot z vsemi drugimi državami jugovzhodne Evrope, vključno s Srbijo - razvija prijateljske odnose na podlagi načel vzajemnega spoštovanja suverenosti in ozemeljske celovitosti ter v evropskem duhu prispeva k regionalni stabilnosti in varnosti.

Od politike širjenja dialoga in medsebojnega spoštovanja, ki je v skladu s politiko hrvaških partnerjev v Evropi in zaveznikov v zvezi Nato, država ne bo odstopila.

Prav tako si bo Hrvaška še naprej prizadevala za članstvo vseh držav jugovzhodne Evrope v evroatlantskih povezavah, kar je najboljše zagotovilo za preprečevanje nasilja in uničevanja, ki ju je izvajal Slobodan Milošević, se je glasilo sporočilo iz hrvaškega zunanjega ministrstva.