Razlog za ustavitev dobave plina Ukrajini naj bi bil nesporazum pri pogajanjih glede dobavne pogodbe. Foto: EPA
Razlog za ustavitev dobave plina Ukrajini naj bi bil nesporazum pri pogajanjih glede dobavne pogodbe. Foto: EPA
Aleksander Medvedjev
Drugi mož Gazproma bo obiskal še več drugih držav, morda tudi Bruselj. Foto: EPA

Kijev sicer opozarja, da bi se lahko dobava ruskega plina članicam EU-ja v 10 dneh občutno zmanjšala. Več evropskih držav je namreč v zadnjih dneh sicer že poročalo o zmanjšanih dobavah plina. Tako naj bi v Romuniji dobili za 30 odstotkov manj plina, v Bolgariji za 10 do 15 odstotkov, zmanjšanje pritiska v plinovodih pa so občutili tudi na Poljskem in Madžarskem.

Drugi mož Gazproma Aleksander Medvedjev je med obiskom Češke, ki trenutno predseduje EU-ju, za to obtožil Ukrajino, saj naj bi dnevno ukradla 35 milijonov kubičnih metrov ruskega plina. Obenem je poudaril, da bo moral ukrajinski plinski gigant Naftogaz ves ukradeni plin plačati - poleg 600 milijonov dolarjev, ki jih že sicer dolguje Rusiji.

Napovedana tožba proti Naftogazu
Direktor Gazproma Aleksej Miler je v izjavi za javnost napovedal tožbo proti ukrajinskemu državnemu plinskemu podjetju Naftogaz, s katero želi zagotoviti nemoten tranzit ruskega plina preko ukrajinskega ozemlja. Gazprom bo arbitražno sodišče v Stockholmu naj Naftogazu prepove kakršnakoli dejanja, katerih cilj je zmanjšati tranzit ruskega plina v Evropo.

Češka se v imenu EU-ja noče vmešavati
Ob tem se je oglasil tudi namestnik češkega premierja Alexander Vondra, ki je dejal, da Češka ne namerava sodelovati oz. posredovati v sporu med Ukrajino in Rusijo. Pri tem je dodal, da bi morali obe strani spoštovati svoje obveze do porabnikov, hkrati pa opozoril, da bi morebitno zavlačevanje pri reševanju spora zadeve še bolj zapletlo.

Med drugim je Vondra, ki je v petek sprejel ukrajinsko delegacijo, napovedal tudi sklic mednarodne skupine strokovnjakov in razpravo o sicer zelo pereči temi na četrtkovem neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU-ja v Pragi.

Ukrajina dobavo nadomešča s svojimi rezervami
Kijev obtožbe Moskve zanika in vztraja, da je Rusija tista, ki ne dobavlja zadostnih količin plina za njene evropske odjemalce. Predstavnik ukrajinskega predsednika Viktorja Juščenka za energetsko varnost Bogdan Sokolovski je opozoril, da bo prišlo v desetih dneh do resnih tehničnih težav, če Rusija ne bo znova dobavila zadostnih količin plina, pri tem pa poudaril, da za pomanjkanje ne bo kriva Ukrajina.

Ukrajinski Naftogaz trdi, da zmanjšano dobavo ruskega plina za evropske odjemalce trenutno nadomeščajo iz lastnih zalog. Iz ukrajinskih plinskih rezerv naj bi Romunija trenutno prejemala 100.000 kubičnih metrov plina dnevno, Madžarska pa 1,8 milijona kubičnih metrov dnevno.
Gazprom nasprotno trdi, da je dobavo plina za Evropo po 1. januarju še povečal.

Gazprom na turneji po Evropi
Medvedjev sicer trdi, da bo Evropi predstavil sliko dogajanj glede dobave plina. Iz Prage bo odpotoval v Berlin, nato pa še v Pariz, London, Rim, na Dunaj, morda pa tudi v Bruselj. 1. januarja je namreč Rusija ustavila dobavo plina, kar je bilo po mnenju Medvedjeva nujno, saj strani nista dosegli dogovora o obnovitvi dotične pogodbe, ki se je iztekla 31. decembra. Naftogaz trdi, da se ruska stran niti ne želi pogajati.

M. R.