Borci paravojaške organizacije Hašed al Šabi so že napovedali, da se bodo po porazu IS-ja v Iraku odpravili še v Sirijo, kjer bodo podprli sirsko vojsko. Foto: Reuters
Borci paravojaške organizacije Hašed al Šabi so že napovedali, da se bodo po porazu IS-ja v Iraku odpravili še v Sirijo, kjer bodo podprli sirsko vojsko. Foto: Reuters
V ofenzivi za osvoboditev Mosula, ki jo je iraška vojska začela pred dvema tednoma, so milice Hašed al Šabi, za zdaj večinoma le stale ob strani. Foto: Reuters

Operacijo so sprožili borci paravojaške organizacije Hašed al Šabi, v kateri prevladujejo šiitske milice, ki jih podpira Iran. "Operacija je namenjena prekinitvi oskrbovalnih poti med Mosulom in (sirsko) Rako, da bi tako stisnili obroč okoli Mosula in osvobodili Tal Afar," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik omenjene organizacije Ahmed Al Asadi.

Milica je že napovedala, da se bo, potem ko bo samooklicano Islamsko državo pregnala iz Iraka, odpravila še v Sirijo, kjer bo podprla vojsko sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Turčija napovedala odziv
Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je že sporočil, da se bo Turčija ob morebitnem napadu na Tal Afar odzvala. Ankara se namreč boji, da bi napad šiitske milice ob podpori koalicije pod vodstvom ZDA v Mosulu vodil v sektaški spor v večinski sunitski regiji in bil razlog za eksodus beguncev.

V mestu Tal Afar je pred zavzetjem samooklicane Islamske države (IS) živela šiitska večina, medtem ko v Mosulu živijo večinoma suniti. Nekateri vodilni predstavniki organizacije Hašed al Šabi so poudarili, da njihovi borci nimajo namena vstopiti v Mosul.

Spopadi bi se lahko približali antičnemu mestu Hatra
Tal Afar leži okoli 60 kilometrov zahodno od Mosula, kjer trenutno poteka večja ofenziva in v kateri živi 1,5 milijona ljudi. Spopadi bi se tako lahko močno približali antičnemu mestu Hatra, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine in so ga skrajneži IS lani že močno poškodovali.

Iraške sile so ofenzivo na drugo največje iraško mesto Mosul, ki je v rokah IS-ja od leta 2014, začele sredi oktobra. V njej sodeluje okoli 30.000 iraških vojakov ob podpori 60-članske mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Mosul je še zadnje veliko iraško mesto, ki je pod nadzorom IS-ja.