Ši in Obama sta se v Beli hiši srečala februarja lani, a takrat je bil Ši še v vlogi podpredsednika. Foto: EPA
Ši in Obama sta se v Beli hiši srečala februarja lani, a takrat je bil Ši še v vlogi podpredsednika. Foto: EPA
Sunnylands
Ranč Sunnylands v Kaliforniji, kjer se bosta dva dni družila predsednika Kitajske in ZDA. Foto: EPA

Ši se bo na ranču Sunnylands, nedaleč od Los Angelesa v Kaliforniji, ustavil ob koncu svoje turneje po državah Latinske Amerike in Karibov, kjer je obiskal Trinidad in Tobago, Kostariko in Mehiko. Obama bo Šija na neformalnem srečanju gostil v petek in v soboto dopoldne, srečanje pa bo potekalo brez prisotnosti medijev in brez protokolarnih obveznosti.

V Beli hiši pričakujejo, da se bosta voditelja tudi zaradi bolj sproščenega formata srečanja, poročevalci mu pravijo "vrh kratkih rokavov", bolj odkrito in globlje pogovorila o več odprtih zadevah med državama, Obama pa naj bi skušal s kitajskim predsednikom navezati bolj oseben stik. Tako bi ustvarila delovne odnose, ki bodo ključnega pomena za nadaljnji razvoj dogodkov v regiji Azije in Tihega oceana.

Širok dnevni red pogovorov
Dnevni red pogovorov naj bi bil zelo širok, od promocije gospodarske rasti, vprašanj energije, podnebnih sprememb pa do varnostnih vprašanj. Tukaj je v ospredju trenutno najbolj vroča tema kitajsko-ameriških odnosov, vprašanje spletne oz. računalniške varnosti, saj ZDA že dalj časa trdijo, da iz Kitajske prihajajo številni vdori v vojaške in druge vladne sisteme ter v sisteme ameriških podjetij. Kitajski predstavniki so razpravo na to temo do zdaj vztrajno zavračali.

Sogovornika bosta govorila tudi o Severni Koreji, kjer večjih razhajanj, čeprav Kitajska velja za eno redkih podpornic režima v Pjongjangu, ni, saj obe državi vztrajata, da mora biti Korejski polotok brez jedrskega orožja. Pogovori naj bi tekli tudi o pomorskih sporih Kitajske s sosedami, med drugim z Japonsko, Obama pa načrtuje, da bo na mizo postavil tudi vprašanje človekovih pravic.

V iskanju skrajnih meja odnosov
Ameriški dopisnik Edvard Žitnik je na Radiu Slovenija citiral namestnika direktorja na kitajski Univerzi Renmin Jina Conranga, ki pravi, da bo vzpostavitev osebnega zaupanja med voditeljema zagotovo prispevala k boljši komunikaciji med državama, voditelja pa bosta po srečanju zagotovo vedela, kje so tiste skrajne meje, ki jih v uradnih pogovorih ne bosta mogla prekoračiti.

Kot je še povedal Žitnik, predsednik Obama, ki je odnose s Kitajsko uvrstil na vrh svojih zunanjepolitičnih prioritet drugega mandata, v nedeljo zvečer, ko se bo poslovil od kitajskega voditelja, Ameriki in svetu ne bo mogel razkriti velikih novic in vsebine pogovorov. Če bo srečanje uspešno, se bo to najbrž videlo že na kakšnem od prihodnjih, bolj formalnih srečanj.