Nato pravi, da je njegova misija v Libiji z uporabo vojaških helikopterjev
Nato pravi, da je njegova misija v Libiji z uporabo vojaških helikopterjev "prožnejša". Foto: EPA
Barack Obama
Ameriška ustava pravi, da lahko vojno napove le kongres. Leta 1973 sprejeta resolucija o vojnih pooblastilih pa predsedniku nalaga, da v primeru vojaškega posredovanja v 60 dneh po začetka pridobi zeleno luč kongresa zanj. Obama je ta rok zamudil že maja. Foto: Reuters

V napadu blizu Brege sta dva helikopterja apache uničila dve vojaški postavitvi, radar in oboroženo nadzorno točko, poroča BBC. Helikopterja sta poletela iz nosilke helikopterjev HSM Ocean, zasidrane pred libijsko obalo in se tja po izpolnitvi nalog v zgodnjih jutranjih urah tudi varno vrnila, je pojasnilo britansko ministrstvo.

Da v Libijo pošiljajo štiri helikopterje apache, so v Londonu sporočili konec maja. Poleg Velike Britanije je tudi Francija za operacijo v Libiji namenila štiri helikopterje tiger, ki so prvič sodelovali v hkratnih napadih na različne tarče v Libiji. Francoski helikopterji so vzleteli iz nosilke Tonnerre v Sredozemskem morju ter napadli 15 vojaških vozil in pet stavb libijskega vojaškega poveljstva. Nanje so sicer streljali z lahkim orožjem, a jih niso poškodovali.

Uporaba helikopterjev tudi v prihodnje
Poveljnik Natove misije v Libiji, ki so jo v sredo podaljšali za 90 dni, kanadski general Charles Bouchard, je v izjavi za javnost med drugim zapisal, da "daje uporaba helikopterjev operaciji Nata dodatno prožnost, da izsledi in napade Gadafijeve sile, ki namenoma napadajo civiliste in se skušajo skriti na naseljenih območjih". "Ta sredstva bomo uporabljali tudi v prihodnje, ko in kjer bo to potrebno, z enako natančnostjo kot v vseh naših misijah," je še poudaril general.

Kitajci so se sestali z uporniki
Pritisk na dolgoletnega libijskega voditelja Gadafija pa se ne izvaja le s stopnjevanjem Natovih napadov. Kitajska je prvič doslej sporočila, da je navezala stik z libijskimi uporniki. Zunanje ministrstvo v Pekingu je pojasnilo, da so se kitajski diplomati z vodjo nacionalnega prehodnega sveta Mustafo Abdulom Džalilom pogovarjali o spopadih v tej z nafto bogati državi. Kje in kdaj je potekalo srečanje, niso razkrili.

Japonska naj bi v skladu s februarsko resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov zamrznila premoženje Gadafija in njegovih sodelavcev v vrednosti kar 4,4 milijarde dolarjev.

Resolucija "okregala" Obamo
Predstavniški dom ameriškega kongresa je medtem sprejel nezavezujočo resolucijo, s katero je kritiziral odločitev predsednika ZDA Baracka Obame za vojaško posredovanje v Libiji brez odobritve kongresa. Resolucija, ki bi zahtevala konec ameriškega posredovanja, je bila zavrnjena z 265 glasovi proti in le 148 za.

Potrjena milejša resolucija Obamo "okrega", ker pred vojaškim posredovanjem ni podal utemeljenih razlogov zanj, in zahteva, da to popravi v naslednjih 14 dneh. Predstavniški dom želi od Obame slišati, kakšni so cilji posredovanja, stroški in vpliv na vojni v Iraku in Afganistanu. Resolucija prav tako prepoveduje uporabo kopenskih enot ZDA, razen za reševanje sestreljenih pilotov. ZDA v Libiji vojakov nimajo, imajo pa posebne enote in agente Cie.