Obama in Cameron sta potrdila zavezništvo med državama, ki bo po mnenju obeh le še trdnejše. Foto: Reuters
Obama in Cameron sta potrdila zavezništvo med državama, ki bo po mnenju obeh le še trdnejše. Foto: Reuters
David Cameron in Barack Obama
Obama in Cameron sta uradnim pogovorom na Downing Streetu namenila uro in pol. Foto: Reuters
Downing Street
Zakonca Obama in zakonca Cameron sta na pikniku postregla veteranom. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama je v svojem govoru britanskim politikom povedal, je čas za ameriško-evropsko vodstvo, ki pa se bo moralo prilagoditi gospodarskim in varnostnim izzivom. Foto: Reuters
Obama na obisku pri Cameronu

Ameriški predsednik se je na drugi dan obiska Velike Britanije še uradno srečal z britanskim premierjem, kjer sta govorila o zavezništvu med ZDA in Veliko Britanijo ter o dogajanju na Bližnjem vzhodu in v arabskem svetu.

"Naše partnerstvo se ne bo le nadaljevalo, temveč se bo še okrepilo," je na novinarski konferenci po srečanju dejal Cameron, Obama pa je ob tem dejal, da je partnerstvo med državama "zgrajeno na skupnih idejah in vrednotah". "Verjamem, da je močnejše, kot je bilo kdaj koli," je še povedal in ob tem dodal, da bosta Washington in London še naprej ramo ob rami sodelovala v prizadevanjih za mir ter stabilnost v svetu.

Pritisk na Gadafija je treba okrepiti
Največ pozornosti sta državnika namenila razmeram v Libiji, kjer sta se strinjala, da je treba okrepiti pritisk na voditelja Moamerja Gadafija, in ga pozvala, naj se takoj odpove oblasti. Napovedala sta nadaljevanje Natovih napadov na cilje v Libiji, Cameron pa je glede načrtov o uporabi helikopterjev dejal, da je treba to možnost še preučiti, a da je ključnega pomena še vedno, da ukrepanje ostane v okvirih resolucije Združenih narodov.

Obama je ob tem zanikal, da bi ZDA postavljale rok, do kdaj naj bi se Natova operacija v tej državi končala. Priznal je, da je učinek posredovanja "omejen", a obenem izrazil prepričanje, da bo počasen, a vztrajen proces sčasoma le privedel do Gadafijevega odhoda z oblasti. "Prepričan sem, da bomo s konstantnim pritiskom dosegli, da bo Gadafi sčasoma le odstopil," je povedal Obama.

Obama je povedal še, da ZDA nimajo nobene nove in drugačne strategije ali vojaških sredstev, ki bi jih lahko uporabili v Libiji, in da se bodo držali svoje obljube, da ne bodo uporabili kopenskih enot. "Iz tega sledi, da bomo morali biti kdaj bolj potrpežljivi, ko ti bi si ljudje želeli, a bomo na koncu dosegli, kar smo si zadali," je še dodal Obama.

Obama in Cameron podprla "arabsko pomlad"
Ameriški predsednik in britanski premier sta ob tem napovedala, da bosta njuni državi na vrhu skupine G8, ki se v četrtek začne v Deauvillu, predstavili program politične in ekonomske podpore "arabski pomladi". Cameron je povedal, da se oba z Obamo strinjata glede podpore tistim, ki se borijo za svobodo. Ob najnovejših spopadih med varnostnimi silami in privrženci opozicije v jemenski prestolnici Sana je Obama jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha pozval, naj izpolni svojo obljubo in takoj prepusti oblast.

O palestinsko-izraelskem sporu je ameriški predsednik dejal, da bosta morali sprti strani skleniti sporazum, in poudaril, da vztraja pri prepričanju, da bi moral Izrael za izhodišče mirovnih pogajanj s Palestinci vzeti meje, ki so obstajale pred šestdnevno vojno leta 1967, kar je močno ujezilo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Tudi Cameron je dejal, da podpira stališče predsednika Obame.

V povezavi z Afganistanom je ameriški predsednik dejal, da sta se z britanskim premierjem strinjala glede pomena začetka prenosa varnostnih nalog na afganistansko stran v letošnjem letu, tranzicijo pa naj bi nato končali do leta 2014.

Po pogovorih na piknik z veterani
Pogovor državnikov na Downing Streetu je trajal uro in pol, predsednik in premier pa sta se nato udeležila piknika na vrtu rezidence britanskega premierja v čast britanskih in ameriških vojnih veteranov, ki sta ga gostili njuni ženi, Samantha Cameron in Michelle Obama. Voditelja sta z zrezki in klobasami postregla veteranom in njihovim družinam, ženi pa sta delili solate.

Obama s svojim govorom požel ovacije
Obama je popoldne nagovoril še oba domova britanskega parlamenta, kar je čast, ki so je deležni redki tuji državniki in ki ni doletela še nobenega ameriškega predsednika. Pred Obamo so parlament nagovorili le nekdanji francoski predsednik Charles de Gaulle, nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela in papež Benedikt XVI.

Obama je pred člani spodnjega doma britanskega parlamenta in člani lordske zbornice v najstarejši sobani parlamenta spregovoril o skupni vlogi, ki jo morajo igrati ZDA in Velika Britanija pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti, ter po govoru požel stoječe ovacije in navdušenje v dvorani. 35-minutni govor ameriškega predsednika so poleg premierja Davida Camerona in podpredsednika Nicka Clegga poslušali tudi nekdanji britanski premierji John Major, Tony Blair in Gordon Brown.

Za konec zakonca Obama še na uradni večerji
Zvečer sta Michelle in Barack Obama v rezidenci britanskega veleposlanika priredila večerjo, kamor sta povabila tudi kraljico Elizabeto II. in princa Filipa. Obama je svoj obisk v Veliki Britaniji začel v torek, ko ga je v Buckinghamski palači gostila kraljica, v četrtek pa se bo odpravil v Deauville v Franciji, kjer se bo udeležil vrha skupine G8. Evropsko turnejo bo sklenil na Poljskem, kjer bo gostoval na srečanju predsednikov srednjeevropskih držav.

Obama na obisku pri Cameronu