Smrt 19-letnika je sprožila najhujše nasilje v Bolgariji po letu 1997, ko so Bolgari množično odšli na ulice zaradi gospodarske krize in hiperinflacije. Foto: EPA
Smrt 19-letnika je sprožila najhujše nasilje v Bolgariji po letu 1997, ko so Bolgari množično odšli na ulice zaradi gospodarske krize in hiperinflacije. Foto: EPA
Bolgarija
Romi v Bolgariji predstavljajo okoli pet odstotkov prebivalstva. Foto: EPA
Aretacije v Bolgariji zaradi nemirov

Policija je 23. septembra prejela prijavo o grožnji s smrtjo Angelu Petrovu, ki ga je isti dan do smrti povozil voznik družine Raškov v vasi Katunice. Grožnja s smrtjo naj bi se nanašala na člana Petrove družine. Smrt 19-letnika je v soboto sprožila proteste med vaščani, ki so prepričani, da je šlo za načrtovan umor. Ob podpori nogometnih navijačev so organizirali proteste, med katerimi so se znesli nad imetjem družine Raškov in celo zažgali štiri njihove hiše. Med protesti je umrl neki 16-letnik, ki so mu pred kratkim presadili srce.

Raškove odpeljali na varno
Lani so bile proti "carju Kiru" na policiji vložene tri prijave zaradi domnevnega nadlegovanja prebivalcev vasi Katunice na jugu Bolgarije. Policija obtožb ni preiskala, kar je v naselju sprožilo napetosti, ki so se po smrti Petrova stopnjevale v proteste. Vaščani so med drugim zahtevali, da družina Raškova zapusti vas. Policija je družino enega najbolj znanih in najbogatejših bolgarskih Romov preselila na varno. Po poročanju ene izmed televizijskih postaj naj bi se Raškov skrival v razkošnem hotelu v turističnem letovišču Borovec.

Izredno zasedanje zaradi nemirov
Protesti v podporo vaščanom Katunic so se v naslednjih dneh razširili na 14 večjih mest v državi, kjer je policija zaradi kršenja javnega reda in miru prijela 168 protestnikov. "Nasilje Romov: Kako dolgo bo trajalo, kako dolgo bomo tiho", je pisalo na enem izmed napisov protestnikov. "Več obveznosti imamo – plačujemo davke, obnašamo se normalno – oni (Romi) pa imajo več pravic," je bil jezen eden izmed okoli 2.200 udeležencev demonstracij. V Sofiji so demonstranti razbili steklo na ministrstvu za gospodarstvo, energetiko in turizem. Bolgarski predsednik Georgi Parvanov je zaradi nemirov za 1. oktober sklical izredno zasedanje Sveta za nacionalno varnost.

"20 let delali, kar so želeli"
Bolgarsko notranje ministrstvo je aretacijo Raškova pozdravilo, saj naj bi bil zdaj "končno tam, kamor spada že 20 let - v preiskovalnem priporu". Generalni sekretar ministrstva Kalin Georgijev je dejal, da so Raškov in njegova družina 20 let "delali, kar so želeli". Proti zelo bogatemu 69-letniku, ki je registriral celo politično stranko, je policija v preteklosti posredovala že večkrat, med drugim zaradi izdelave in trgovanja s ponarejenimi znamkami alkoholnih pijač, poskusa bombnega napada na uredništvo nekega časnika v Sofiji in napada na lokalno političarko.

V skladu z bolgarskim kazenskim zakonom Raškovu zaradi grožnje s smrtjo grozi do šest let zapora.

Napete razmere
Analitiki menijo, da se najnasilnejši protesti v Bolgariji v zadnjih 14 letih nevarno približujejo meji etničnega konflikta, ki ga še podžiga slabo gospodarsko stanje v najrevnejši članici Evropske unije. Policija upa, da se bodo razmere z aretacijo romskega barona umirile.

Strasti so se z ulice prenesle tudi v narodno skupščino, kjer je levica zahtevala, da minister za notranje zadeve Cvetan Cvetanov poroča o dogajanju v Katunici, Modra koalicija pa je zahtevala oblikovanje posebne komisije, ki bi preiskala dogajanje.

Aretacije v Bolgariji zaradi nemirov