"Brata Galev" naj bi podzemlje vodila s pomočjo zvez na policiji, sodiščih in davčnih uradih. Foto: EPA
Bolgarski policisti
Bolgarskim oblastem se še ni uspelo učinkovito spopasti z organiziranim kriminalom in s korupcijo, zaradi česar je Evropska komisija po večkratnih opozorilih ustavila pomoč iz Bruslja za to državo, ki je v EU vstopila leta 2007. Foto: EPA

Večinoma revni prebivalci zaspanega bolgarskega mesta Dupnica so lahko med kandidati na glasovnicah za volitve v parlament izbrali tudi domnevna krajevna mafijska šefa, ki čakata na sodni proces zaradi obtožb vodenja kriminalnega sindikata in izsiljevanja.

Razlog, zakaj sta se Plamen Galev in Angel Hristov odločila za kandidaturo, je seveda več kot jasen - zagotoviti si izpustitev iz zapora in si pridobiti imuniteto pred sodnim preganjanjem, potem ko so ju aretirali januarja letos.

Kandidatura osumljenih mafijcev je bil šok za mnoge v Bolgariji in v Evropski uniji, ki vlado v Sofiji nenehno opozarja na potrebo po odločnejšem in učinkovitejšem boju proti organiziranemu kriminalu in korupciji, vendar pa za prebivalce Dupnice njuna kandidatura prihaja kot "blagoslov".

Galev in Hristov sta namreč glavna "dobrotnika" mesta na vznožju gorovja Rila okoli 60 kilometrov južno od Sofije in blaginja prebivalcev je v mnogočem odvisna prav od teh dveh nekdanjih policistov, katerih posli so še vedno oviti v tančico skrivnosti.

"Dobra dela" mafijskih šefov
A sumljivi posli "bratov Galev", kot ju imenujejo, niso glavna skrb okoli 40.000 prebivalcev mesta, kjer je povprečna mesečna plača okoli 150 evrov. Domačini so jima tako hvaležni za obnovo mestnega parka, šol in asfaltiranje pred tem lukenj polnih mestnih ulic.

"Ne skrbi me, da sta bila v zaporu, saj je veliko takih, ki bi morali biti zaprti, pa niso," je prepričana nekdanja učiteljica Štefka Popova in dodaja, da jima zaupa, saj "imata denar in delata iz zadovoljstva, da nekaj naredita za mesto".

"Jasno je, da sta naredila nekaj za mesto. Ljudje cenijo, ko nekdo naredi nekaj," je dejala 24-letna frizerka Kamen, medtem ko je brezposelna 40-letna Nadja izrazila upanje, da bosta naredila še več za mesto, ko bosta izvoljena.

Čeprav mnogi menijo, da ju bodo ljudje volili iz strahu, pa je na drugi strani pri ljudeh vseeno čutiti hvaležnost obtoženima mafijcema za vse, kar sta naredila dobrega v zadnjih letih.