Parlamentu namreč ni uspelo sprejeti ustrezne zakonodaje glede preprečevanja pranja denarja in drugih področij, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Datum 1. januar 2024 ne velja več. Novi datum je 1. januar 2025 ... Naši evropski partnerji menijo, da Bolgarija zamuja s sprejemanjem zakonodaje," je po navedbah AFP-ja dejala ministrica.

Bolgarija je v mehanizem deviznih tečajev ERM II vstopila leta 2020 skupaj s Hrvaško, ki je evro prevzela z letom 2023. Da lahko država postane članica območja skupne evropske valute, mora biti v ERM II vsaj dve leti.

Po temeljnih pogodbah EU-ja so sicer vse članice z izjemo Danske, ki si je zagotovila izvzetje, dolžne nekoč uvesti skupno valuto. Pripravljenost na tak korak sta od neevrskih članic doslej izrazili še Bolgarija in Romunija.

V Bolgariji bodo 2. aprila pete parlamentarne volitve v dveh letih. Predsednik Bolgarije Rumen Radev je na začetku februarja razpustil parlament in imenoval prehodno vlado, ki bo do predčasnih parlamentarnih volitev vodila državo. Pred tem so namreč v zadnjih mesecih propadli vsi trije ustavni poskusi za sestavo nove vlade.