Brahimi upa, da bo uspešnejši od svojega predhodnika. Foto: EPA
Brahimi upa, da bo uspešnejši od svojega predhodnika. Foto: EPA

Brahimi je ob prihodu na letališče v sirski prestolnici izrazil prepričanje, da se vsi strinjajo, "da je treba v Siriji končati prelivanje krvi in znova vzpostaviti složnost". Sam upa, da mu bo to uspelo.

Posebni odposlanec je v Damask prišel v okviru svoje prve turneje v regiji, odkar je 1. septembra prevzel položaj po odstopu prejšnjega odposlanca Kofija Annana.

Med tridnevnim obiskom v nemirni državi se bo najprej sestal z zunanjim ministrom Validom Mualemom, predvideno je tudi srečanje s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom in več drugimi visokimi sirskimi predstavniki in predstavniki opozicije, ki jih vladajoči režim tolerira.

Turnejo je Brahimi začel pred dnevi v egiptovski prestolnici Kairo. Tam je izrazil zavedanje, da gre za težko misijo, s katero pa želi Siriji prinesti mir.

Od začetka protestov in upora proti Asadovemu režimu marca lani je bilo v Siriji ubitih že na tisoče ljudi, še več pa jih je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove in se med drugim zateči tudi v sosednje države.