Na Brdu se je zbralo okrog 150 udeležencev. Delegati so prišli iz 18 držav in osmih mednarodnih ter regionalnih organizacij. Med njimi je bilo tudi 11 ministrov, in sicer iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Črne gore, Gruzije, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Moldavije, Srbije in Slovenije. Foto: http://www.kpv.gov.si
Na Brdu se je zbralo okrog 150 udeležencev. Delegati so prišli iz 18 držav in osmih mednarodnih ter regionalnih organizacij. Med njimi je bilo tudi 11 ministrov, in sicer iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Črne gore, Gruzije, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Moldavije, Srbije in Slovenije. Foto: http://www.kpv.gov.si
Brdo pri Kranju
Generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Lamberto Zannier se je srečal tudi s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. Foto: Twitter

Še posebej je to pomembno v času gospodarske krize in socialnih nemirov na bližnjih območjih, je poudarila slovenska premierka na srečanju obrambnih ministrstev jugovzhodne Evrope.

Po besedah Bratuškove so države jugovzhodne Evrope v preteklosti že dokazale, da lahko uspešno sodelujejo na obrambnem in varnostnem področju.

"Naša prioriteta je, da oblikujemo učinkovito in stabilno strategijo, prek katere se bomo lahko spopadli z vsemi izzivi varnosti, ki se pojavljajo v regiji," je dejala premierka, ki je prepričana, da smo na pravi poti k ohranjanju stabilnosti v regiji.

Finančna kriza se danes pogosto navaja kot glavni razlog, da se nekatere naloge, projekti in mednarodno sprejeti sporazumi ne izvajajo, mnogo začetih projektov pa je bilo zaustavljenih ali upočasnjenih.

"Ključ do uspeha je, da prepoznamo projekte, ki bodo največ prispevali k razvoju ustreznih strategij za spopadanje z regionalnimi izzivi, ki bi jih podpirale vse države," je prepričana premierka.

Slovenija se je zato odločila, da bo gostila celostno regionalno srečanje ministrov, v okviru katerega od torka do danes potekajo srečanja treh različnih obrambnih iniciativ v regiji.

Tako se zmanjšujejo stroški, na istem mestu pa se združujejo strokovnjaki različnih formatov. Razprave, ki povežejo narode in povečujejo medsebojno razumevanje, so po besedah Bratuškove še kako pomembne, saj pomanjkanje komunikacije vodi do nerazumevanja in konfliktov.

Grožnje še vedno obstajajo
Bratuškova je še spomnila, da še vedno obstajajo dejavniki socialnega, ekonomskega, verskega in kulturnega ozadja, ki lahko v prihodnosti privedejo do grožnje regionalni varnosti.

Tudi procesi pridruževanja zvezi Nato in EU-ju ter dialog med Beogradom in Prištino se soočajo z različnimi tipi političnih in izvršnih ovir, je opozorila in izpostavila, da smo sami odgovorni za našo regijo.

"Mednarodna skupnost nam bo pomagala, ko se kaj nepričakovanega zgodi, mi pa moramo sami prepoznati opozorila. S tega vidika je regionalno sodelovanje glavna tema," je sklenila Bratuškova.

Pomen regionalnih spodbud je ob začetku ministrskega srečanja Pobude za sodelovanje obrambnih ministrstev Jugovzhodne Evrope (SEDM) izpostavil tudi generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Lamberto Zannier. Poudaril je, da imajo takšne iniciative, kot je proces SEDM, velik doprinos k ustvarjanju varnosti in stabilnosti v regiji.

Po njegovih besedah varnostni izzivi danes večinoma niso več vojaški, temveč so to gospodarska kriza, brezposelnost mladih, kibernetska varnost, terorizem in ekstremizem, korupcija in podobno.

"Vse izzive in tveganja lahko naslovimo samo s širšim regionalnim in globalnim sodelovanjem in partnerstvom," je poudaril in dodal, da je človeške pravice in dostojanstvo ter svobodo pred strahom mogoče doseči le skozi trajen proces sprave, dialoga in ekonomskega sodelovanja ter partnerstva na vseh ravneh.