Po glasovanju v senatu so izbruhnili številni protesti po državi. Foto: Reuters
Po glasovanju v senatu so izbruhnili številni protesti po državi. Foto: Reuters
Michel Temer
Predsednik Michel Temer je dosegel pomembno zmago. Foto: Reuters

Odobritev senata je pomembna zmaga predsednika Michela Temerja, ki je položaj prevzel z obljubo, da bo državo potegnil iz najhujše recesije v desetletjih. Vlada je potrebovala 49 glasov v senatu, za pa je glasovalo 53 senatorjev in senatork. Proti jih je bilo 19.

Sprememba ustave zamrzuje porabo izvršne, sodne in zakonodajne veje oblasti oziroma jo omejuje na stopnjo inflacije v prejšnjem letu. Vlada trdi, da je ukrep nujen za spodbujanje rasti in vlaganj ter za obvladovanje vedno večjega primanjkljaja.

Kritiki pa opozarjajo, da bo sprememba najbolj škodovala najrevnejšim v družbi, poleg tega pa naj bi bilo omejevanje porabe za dve desetletji vnaprej tudi nerealistično, poroča BBC. Opozicija pravi, da bo ukrep, ki začne veljati v četrtek, prizadel predvsem zdravstvo in šolstvo, ki sta že zdaj premalo financirana.

Po državi izbruhnili protesti
Na tisoče protestnikov se je podalo na ulice že med zasedanjem senata, po glasovanju pa so demonstracije v glavnem mestu Brasilia in več kot 10 zveznih državah postale nasilne. V Brasilii so maskirani protestniki zažgali avtobus in se odpravili proti lokalnemu sedežu Globo TV, ki jo obtožujejo pristranskosti v korist Temerjevi vladi. Na poti jih je ustavila policija v protiizgredni opremi. V Sao Paulu je bil napaden sedež konservativne Industrijske zveze, poroča BBC.