V prvem soočenju, ki je potekalo v Manchestru, so sogovorniki soočili svoje poglede na notranjo politiko. Foto: EPA
V prvem soočenju, ki je potekalo v Manchestru, so sogovorniki soočili svoje poglede na notranjo politiko. Foto: EPA
Nick Clegg
Vodja liberalnih demokratov Nick Clegg je bil tisti, ki se je v prvem soočenju najbolje odrezal. Foto: EPA
Soočenje britanskih kandidatov

Televizijsko soočenje so v Veliki Britaniji pripravili prvič, temu pa bosta sledili še dve soočenji, na katerih bo poudarek na zunanji politiki in gospodarstvu. Soočenje, ki ga je v Manchestru pripravila televizijska mreža ITV, je pred male ekrane pritegnilo približno 20 milijonov gledalcev na Otoku. Roke si manejo tudi pri televizijskih mrežah Sky News in BBC, ki bosta gostili naslednji soočenji 22. in 29. aprila.

Debata o številnih temah, tudi gospodarskih
Trije voditelji so v 90 minutah, kolikor je trajalo soočenje, odgovarjali na vprašanja o priseljevanju, zdravstvu in vojni v Afganistanu, izognili pa se niso niti gospodarskim temam, čeprav je temu namenjeno zadnje soočenje. Mnenja so se kresala okoli javne porabe, davkov in političnih reform. Sprva so bili trije sogovorniki nekoliko napeti, a so se kmalu, predvsem med premierjem Gordonom Brownom in konservativcem Davidom Cameronom, začela kresati mnenja. Glasna sta bila predvsem pri gospodarskih vprašanjih, ki so ključnega pomena v času, ko si Velika Britanija prizadeva za izhod iz recesije, najhujše po 30. letih prejšnjega stoletja.

Brown je Camerona obtožil, da skriva dejanske načrte porabe, Cameron pa je Browna obtožil, da skuša prestrašiti volivce. Nick Clegg je ob tem povedal, da ne eden ne drugi nista poštena o obsegu varčevalnih ukrepov, ki so potrebni.

Clegg je "Obama britanske politike"
Komentarji prvega soočenja, ki je potekalo pred volitvami 6. maja, so tudi vodilna tema današnjega britanskega tiska. Večina javnomnenjskih raziskav, ki so jih objavili današnji britanski mediji, je pokazala, da je nesporni zmagovalec soočenja Nick Clegg, predsednik liberalnih demokratov. Eden od gledalcev, ki je spremljal soočenje v studiu, je Clegga označil celo za "Baracka Obamo britanske politike".

Televizija ITV, ki je v Manchestru gostila prvo debato, je sporočila, da je Clegg prejel 43 odstotkov glasov gledalcev, sledita mu konservativec James Cameron s 26 odstotki podpore ter premier in predsednik laburistične stranke Gordon Brown z 20 odstotki podpore. Raziskava, ki jo je za časnik The Sun pripravila agencija YouGov, pa je pokazala, da je Clegg prepričal 51 odstotkov vprašanih, Cameron 29 odstotkov, Brown pa je 19 odstotkov vprašanih.

Nastop Clegga je bil za analitike še posebej zanimiv, saj javnomnenjske raziskave kažejo, da ne konservativcem in ne laburistom ne bo uspelo zbrati zadostne večine, da bi lahko sami oblikovali vlado, zato bodo Cleggovi liberalni demokrati po vsej verjetnosti odigrali pomembno vlogo.

Ogorčenje na Škotskem in v Walesu
Na soočenje so se z velikim ogorčenjem odzvali na Škotskem in v Walesu, saj med vprašanji vsem trem vodjem ni bilo nobenega o teh britanskih pokrajinah.

Soočenje britanskih kandidatov