Britanci bodo 6. maja odločali, kdo bo še naprej vodil njihovo državo. Jih bo eden izmed kandidatov prepričal na enem od predvolilnih soočenj? Foto: EPA
Britanci bodo 6. maja odločali, kdo bo še naprej vodil njihovo državo. Jih bo eden izmed kandidatov prepričal na enem od predvolilnih soočenj? Foto: EPA
Nick Clegg, Gordon Brown in David Cameron
Kdo bo najbolj prepričal gledalce - Nick Clegg, Gordon Brown ali David Cameron? Foto: EPA
Gordon Brown
Britanski premier je znan po svojih občasnih neprimernih izpadih. Se mu bo uspelo na soočenjih, kjer ga čakata mlajša in spretnejša sogovornika, zadržati? Foto: EPA
Margaret Thatcher
Nekdanja britanska premierka Thatcherjeva je dejala, da televizijska debata za odločitev, koga voliti, ni pomembna. Foto: EPA

Ko so britanskega premierja Gordona Browna v intervjuju lansko jesen vprašali, ali bi se s svojimi nasprotniki srečal v televizijskem soočenju in tako premagal tabu, ki v Veliki Britaniji obstaja vse od začetkov televizije, se je le rahlo opotekel in zapustil studio. Kljub nepričakovanemu premierjevemu odzivu je britanskim televizijam po mesecih bojev le uspelo in priredili bodo tri predvolilna soočenja.

Voditelji treh največjih strank, predsednik laburistov Gordon Brown, voditelj konservativcev David Cameron in prvak liberalnih demokratov Nick Clegg, bodo v prvem 90-minutnem televizijskem soočenju v Manchestru povedali svoja mnenja o notranjepolitičnih temah.

Tri oddaje, vsaka s svojo tematiko
Predvolilne oddaje bodo potekale tri četrtke zapored. Prva, ki jo bo prenašala televizija ITV, bo imela notranjepolitični predznak, v drugem soočenju 22. aprila, ki ga bo prenašala televizija Sky News, bodo sogovorniki soočili svoja mnenja o zunanji politiki, tretje soočenje pa bo 29. aprila prenašal BBC, v njej pa bodo v ospredju gospodarske teme. V vsakem soočenju bo polovica oddaje namenjena razpravi z voditelji, druga polovica oddaje pa bo namenjena vprašanjem 200-članskega občinstva v studiu.

Velika Britanija se je izogibala soočenjem
Televizijska predvolilna soočenja so v večini držav tako rekoč samoumevna, v Veliki Britaniji pa se za tovrstno obliko predvolilnega boja še nikoli niso odločili. Desetletja je namreč v britanski politiki veljalo, da soočenja niso potrebna in da Velika Britanija ne potrebuje "popoldanske drame" na televiziji. "Če ne bomo previdni, lahko dobimo brezpomensko tekmovanje v slogu kdo je močnejši," je leta 1964 dejal takratni konservativni premier Alec Douglas-Home.

Takšno prepričanje se je v britanski politiki nadaljevalo vse do danes. Nekdanja premierka Margaret Thatcher, ki je leta 1979 zavrnila televizijsko soočenje s takratnim laburističnim premierjem James Callaghanom, je dejala: "Osebno mislim, da volitve odločijo teme in politike, ne pa osebnosti. In tega se moramo držati." Najbližje televizijskemu soočenju so prišli v kampanji leta 1997, a se je takratni kandidat laburistične stranke Tony Blair ustrašil soočenja s konservativcem Johnom Majorjem.

Po več tednih bojev pa so glavne britanske stranke letos le našle skupno besedo in se zedinile o treh televizijskih soočenjih, pa še to zatem, ko so televizijske mreže zagrozile, da bodo pustile stole, če katerega od voditeljev ne bo, prazne. In jih seveda predvajale.

Se je Brown odločil pravilno?
Odločitev premierja Browna, da le privoli v televizijsko soočenje, bi lahko igrala veliko vlogo pri podpori laburistom na volitvah. Da bi lahko soočenje pomenilo preobrat v volilni tekmi, je premierja prepričal eden najbolj vplivnih britanskih političnih svetovalcev Peter Mandelson, ki je Blairu leta 1997 svetoval, naj se ne sooči z Majorjem. Takrat so laburisti zmagali na volitvah.

Javnost še vedno neodločena
Politični analitiki, stranke in javnost pričakujejo, da bodo televizijska soočenja začinila sicer dolgočasnejšo predvolilno kampanjo, ki bo vrhunec dosegla na volitvah 6. maja in ki ji še ni uspelo pritegniti večine Britancev. Ena izmed raziskav javnega mnenja, ki so jo objavili v sredo, je pokazala, da je kar 42 odstotkov volivcev še vedno neodločenih, 32 odstotkov pa jih upa, da nobena izmed strank ne bo dobila večine v parlamentu in bodo morali sklepati koalicije.

Javnomnenjske raziskave tako kažejo na tesen boj za zmago na volitvah, zato se lahko soočenja izkažejo za odločilna, če bi kateri izmed prvakov izrekel kakšno neumnost. Pri tem je Gordon Brown v rahlem zaostanku, saj sta oba izzivalca skoraj generacijo mlajša od 59-letnega premierja, javnost pa ju ima za veliko primernejša za televizijski nastop in spretnejša sogovornika od premierja, ki je znan po svojih včasih nenadzorovanih izbruhih.

Izzivalci so se dobro pripravili
Na debate so se trije voditelji dobro pripravili, si za pomoč priskrbeli najboljše ameriške svetovalce in si ogledali nekatera najbolj sočna ameriška soočenja. Davidu Cameronu v pripravi na soočenje pomaga Anita Dunn, nekdanja vodja komuniciranja v Beli hiši, Gordonu Brownu pa svetuje Joel Beneson, ki je pri pripravi na televizijska soočenja leta 2008 pomagal tudi ameriškemu predsedniku Baracku Obami.

Britanci nestrpno pričakujejo prvo soočenje v zgodovini, ki jih bo zagotovo prikovalo pred televizijske zaslone, v petek pa bodo ocenjevali, kdo se je odrezal najbolje.