Strokovnjaki opozarjajo, da je treba najti dolgoročne rešitve, s katerimi bo poskrbljeno za nemoteno socialno varstvo. Foto: EPA
Strokovnjaki opozarjajo, da je treba najti dolgoročne rešitve, s katerimi bo poskrbljeno za nemoteno socialno varstvo. Foto: EPA

Negovalni delavci in oskrbovalci iz tujine bodo lahko na začetku prihodnjega leta zaprosili za delovni vizum za najmanj eno leto z možnostjo podaljšanja, je sporočilo britansko ministrstvo za zdravje in socialno oskrbo.

Oblasti so po poročanju BBC-ja ukrep sprejele po opozorilih o težavah pri zaposlovanju in zadrževanju zaposlenih v socialni oskrbi, potem ko je Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo. Po brexitu delavci iz EU-ja niso več avtomatsko upravičeni do zaposlitve na Otoku in morajo zaprositi za delovni vizum.

Z ukrepom bodo negovalni delavci in oskrbovalci dodani na seznam deficitarnih poklicev, ki so ga oblikovali za privabljanje in kot pomoč priseljencem pri zapolnjevanju delovnih mest, na področju katerih primanjkuje delavcev.

Z uvrstitvijo zdravstvene nege in oskrbe na domu na seznam deficitarnih poklicev morajo delodajalci po navedbah BBC-ja delavcem ponuditi minimalno letno plačo v višini 20.480 funtov (24.232 evrov).

Ministrstvo obljublja hitrejše pridobivanje delovnih dovoljenj in nižje plačilo za delovni vizum – standardna prijava zdaj stane 232 funtov (274 evrov) za bivanje do treh let in 464 funtov (548 evrov) za bivanje, daljše od treh let.

Priseljenci, ki se bodo zaposlili v socialni oskrbi, se bodo lahko v Združeno kraljestvo priselili skupaj s svojimi družinami.

Pandemija je še zaostrila razmere na področju zagotavljanja socialnega varstva. Foto: EPA
Pandemija je še zaostrila razmere na področju zagotavljanja socialnega varstva. Foto: EPA

Izgorelost negovalnih delavcev

"Bistveno je, da še naprej delamo vse, kar je v naši moči, da zaščitimo sektor socialne oskrbe med pandemijo in tudi pozneje," je dejal minister za zdravje Sajid Javid in pojasnil, da bodo ti ukrepi pomagali zagotoviti kratkoročno vzdržnost in uspeh dolgoročne vizije za boljše socialno varstvo.

Po besedah ministrice za notranje zadeve Priti Patel sektor socialnega varstva doživlja izzive brez primere, ki jih bodo delovni vizumi za negovalne delavce in oskrbovalce vsaj malo olajšali.

Pritisk na ponudnike socialne oskrbe se je še povečal s širjenjem koronavirusne različice omikron, zaradi katere so na Otoku priča rekordnim številom okužb in s tem večjim potrebam po negovalnih delavcih, od katerih pa se mnogi spopadajo z izgorelostjo, zaradi pomanjkanja delovne sile pa jih ni mogoče nadomestiti.