Litvinenko je v londonski bolnišnici umrl 23. novembra 2006. Foto: EPA
Litvinenko je v londonski bolnišnici umrl 23. novembra 2006. Foto: EPA

Litvinenko je v londonski bolnišnici umrl novembra leta 2006, potem ko so ga na začetku meseca zastrupili z radioaktivnim polonijem. Na smrtni postelji je za svojo zastrupitev neposredno obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kremelj je te obtožbe označil za nesmiselne.

Britanske oblasti so za njegovo smrt obtožile prav tako nekdanjega vohuna Andreja Lugovoja, ki se je z Litvinenkom na dan zastrupitve srečal v londonski restavraciji, vendar ga Moskva noče izročiti.

Preiskava okoliščin Litvinenkove smrti naj bi se začela maja, a je sodnik Robert Owen opozoril, da bi jo lahko zaradi kompleksnosti zadeve preložili.

Britanski zunanji minister William Hague je v pisni zahtevi sodišču zatrdil, da bi razkritje dokumentov "resno ogrozilo javni interes".

Odvetnik Litvinenkove vdove Marine Ben Emmerson je na današnji obravnavi na sodišču dejal, da želi vlada "utišati" preiskavo, ker si želi izboljšati odnose z Rusijo, ki so se močno ohladili po smrti Litvinenka.

"Britanska vlada tako kot ruska spletkari, da bi ustavila to preiskavo v zameno za znatne trgovinske interese, za katere si, kot vemo, prizadeva (premier David) Cameron," je dejal Emmerson.

Preiskava se bo po pričakovanjih lotila vloge Rusije pri Litvinenkovi smrti kot tudi vprašanja, zakaj britanski vladi ni uspelo zaščititi oporečnika, ki je bil tudi britanski državljan.

Emmerson je na prejšnji obravnavi decembra lani razkril, da je Litvinenko delal za britansko obveščevalno službo MI6, preden je bil ubit. Po njegovih navedbah je Litvinenko na zahtevo MI6 sodeloval tudi s španskimi varnostnimi službami, ki jim je posredoval informacije o delovanju ruske mafije.