Litvinenka naj bi leta 2006 zastrupili s polonijem. Foto: Reuters
Litvinenka naj bi leta 2006 zastrupili s polonijem. Foto: Reuters

Višji varnostni uradnik naj bi za omenjeni medij povedal, da obstajajo močni indici, da je šlo za akcijo, ki jo je podpirala država. Litvinenko, ki je bil zastrupljen leta 2006 v Londonu, je bil namreč goreč kritik takratnega ruskega predsednika Vladimirja Putina. Britanski preiskovalci sumijo, da za njegovim umorom stoji Aleksander Lugovoj, nekdanji agent ruske obveščevalne službe KGB, ki pa je svojo vlogo pri tem zanikal.

BBC je izvedel, da naj bi bila za umorom Litvinenka ruska tajna služba FSB, ki je naslednica KGB-ja. Vir blizu britanski tajni službi MI5 pa je za BBC povedal, da je služba lani preprečila umor ruskega milijarderja Borisa Berezovskega, ki živi v izgnanstvu v Veliki Britaniji. Litvinenko naj bi bil pred smrtjo zadolžen za varnost Berezovskega.

Pred kratkim je MI5 sporočil, da je v Londonu, tako kot med hladno vojno, veliko ruskih agentov. Sicer se je v ponedeljek ruski predsednik Dimitrij Medvedjev sešel z britanskim premierjem Gordonom Brownom, vendar pa njuno srečanje ni prineslo bistvenejšega napredka v odnosih med državama. Medvedjev naj bi se sicer zavzel za normalizacijo odnosov med Moskvo in Londonom.

M. R.