Alex Allan je mesto predsednika Skupnega obveščevalnega odbora prevzel konec leta 2007. Foto: www.dailymail.com
Alex Allan je mesto predsednika Skupnega obveščevalnega odbora prevzel konec leta 2007. Foto: www.dailymail.com
Aleksander Litvinenko
Umor Aleksandra Litvinenka, ostrega kritika Kremlja, je ohladila odnose med Londonom in Moskvo. Foto: EPA

Predsednika Skupnega obveščevalnega odbora, ki zbira podatke od MI5, MI6 in GCHQ-ja (Vladni komunikacijski štab), so v ponedeljek našli nezavestnega v njegovem domu in ga prepeljali v bolnišnico, kjer je v komi. Nepričakovana skrivnostna bolezen 57-letnega Allana je vzbudila skrb, da so ga poskušali ubiti.

Rusija tretja največja grožnja Veliki Britaniji
Ker njegova bolezen sovpada z opozorilom obveščevalnih virov, da Rusija predstavlja tretjo največjo grožnjo Veliki Britaniji za Al Kaido in iranskim jedrskim programom, so se pojavila ugibanja, da so ga zastrupili podobno kot Aleksandra Litivnenka, nekdanjega ruskega vohuna, ki je zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem novembra 2006 umrl v bolnišnici v Londonu.

Prijatelji vohuna trdijo, da je bil v dobri telesni formi, zdravniki v bolnišnici pa skušajo ugotoviti, če je staknil pljučnico. Naredili so tudi toksikološke teste.

Obveščanje premierja o terorističnih grožnjah
O stanju Allana so takoj obvestili britanskega premierja Gordona Browna. Vodilni britanski vohun ima neposreden dostop do premierja in ga redno tedensko obvešča o terorističnih grožnjah Veliki Britaniji. Skupni obveščevalni odbor vladne ministre in uradnike obvešča o obveščevalnih ugotovitvah glede varnosti, obrambe in zunanjih zadev.

Tarča zaradi svoje službe
"Bolezen Alexa Allana je sumljiva zaradi njegove službe. Nadzira in koordinira vsak vidik naše obveščevalne skupnosti. Zato je glavna tarča atentatorjev, sovražnikov Velike Britanije. Narava njegove nenadne bolezni, če gre za poskus atentata, kaže na FSB, naslednico ruskega KGB-ja. So znani mojstri umorov s pomočjo zastrupljanja," je za Daily Mail povedal varnostni izvedenec Chris Dobson in dodal, da je morebitna osumljenka tudi Al Kaida. "Njegova smrt bi bila za njih velika zmaga, izpolnili bi grožnjo Osame bin Ladna o napadu v središču "nevernega" sovražnika.

Policija primera ne preiskuje
Britanska policija je sporočila, da za zdaj nič ne kaže, da bi bil Allan tarča Al Kaide in da o njegovi bolezni ne bo sprožila preiskave.

T. V.