Med Britanci še ni čutiti vznemirjenja zaradi visokega obiska, a mnogi menijo, da se bo to spremenilo, ko bo papež stopil na britanska tla. Foto: EPA
Med Britanci še ni čutiti vznemirjenja zaradi visokega obiska, a mnogi menijo, da se bo to spremenilo, ko bo papež stopil na britanska tla. Foto: EPA

Po ocenah predstavnikov Cerkve bo za obisk papeža treba skupaj zbrati 8,5 milijona evrov, čeprav nekateri zatrjujejo, da bo ta številka še višja in bo dosegla skoraj deset milijonov evrov.

Do zdaj je Cerkev v Angliji, Walesu in na Škotskem zbrala samo nekaj več kot šest milijonov evrov, pri čemer je večina denarja prišla od bogatih zasebnih donatorjev in podjetij, poroča britanski Independent. Od posameznih vernikov so pri mašah za obisk zbrali 1,3 milijona evrov.

Poleg pomanjkanja sredstev se Cerkev spopada še z eno negotovostjo, saj jo skrbi, da obisk Benedikta XVI. ne povzročil takega navdušenja, ki je Britance zajelo leta 1982, ko je Otok obiskal prejšnji papež Janez Pavel II. Takrat ga je pozdravilo kar dva milijona vernikov in tudi nevernikov.

Prvič plačilo za obisk maše
Kolumnist mednarodnega katoliškega tednika The Table Clifford Longley je za Independent povedal, da ne moremo govoriti o mlačnem odzivu na papežev obisk, vendar tudi ni nekega posebnega zanimanja. V njegovi župniji so tako še vedno na voljo vstopnice za mašo v londonskem Hyde Parku.

Nekatere vernike je verjetno odvrnila tudi cena karte za udeležbo, saj je prvič, da morajo plačati za mašo na prostem. Najcenejša karta za mašo v Hyde Parku tako stane šest evrov in najdražja 30 evrov za slovesnost ob beatifikaciji kardinala Newmana v parku Cofton v Birmighamu.