Odnosi med Vatikanom in  tradicionalno katoliško Španijo so se malce ohladili v času španske socialistične vlade. Foto: EPA
Odnosi med Vatikanom in tradicionalno katoliško Španijo so se malce ohladili v času španske socialistične vlade. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Berlusconi je le pomahal z roko in odšel z novinarske konference. Foto: EPA

Odnose med Madridom in Vatikanom že dalj časa bremenijo kočljive teme, kot je februarja sprejeti zakon v španskem parlamentu, ki dovoljuje prekinitev nosečnosti brez kakršnih koli omejitev do 14. tedna nosečnosti. Zakon je del liberalnejše politike, ki jo je uvedla vlada socialistov premierja Joseja Luisa Zapatera.

Zakon, ki je v Španiji veljal od leta 1985, je splav prepovedoval, razen v izjemnih primerih, ko je šlo za posilstvo, deformacije zarodka in ko je obstajala nevarnost za fizično in psihično zdravje matere. Zaradi slednjega primera, ki je omogočal široko interpretacijo, so v Španiji tako opravili do 100.000 splavov letno.

Toda v Vatikanu so se ostro odzvali na sprejetje zakona, saj ta ni v skladu z doktrino Rimskokatoliške cerkve, da se življenje začne že ob spočetju otroka. Zapatero je po srečanju s papežem dejal, da je bilo s španskega vidika dobro, medtem ko so iz Vatikana sporočili le, da sta se papež in španski premier pogovarjala o "svetosti življenja od spočetja dalje".

Zapatero ostal sam z novinarji
Po srečanju z Benediktom XVI. se je Zapatero odpravil tudi na pogovore z italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem. Na novinarski konferenci takoj po uvodnih izjavah je nastala nerodna situacija, ko je Berlusconi nenadoma zapustil prizorišče in na odru pustil samega Zapatera, ki je le pogledoval v smeri, v katero je odšel italijanski premier.

"Zapuščam svojega prijatelja Zapatera, da bo odgovoril na vprašanja novinarjev, verjetno glede obiska pri papežu ... želim mu dobro, kot se želi svetniku, saj je v stanju popolne miline, potem ko je prejel papežev blagoslov," je v svojem slogu dejal Berlusconi preden je zapustil govorniški oder. Smejoči Zapatero je ostal sam pred gručo novinarjev, nato pa tudi sam odhitel za Berlusconijem. Čez nekaj trenutkov se je Zapatero vrnil in odgovoril na nekaj vprašanj novinarjev.

Za zdaj še ni jasno, zakaj se je Berlusconi odločil zapustiti Zapatera, ko so bila na vrsti novinarska vprašanja, a odgovor lahko iščemo v hladnem odnosu, ki ga ima z italijanskimi novinarji. Samo nekaj ur pred novinarsko konferenco je namreč italijanska vlada dobila zaupnico glede osnutka zakona, ki omejuje policijska prisluškovanja in predvideva kazni za medije, ki bi objavili prepise prisluškovanj.

Novinarji so se ostro odzvali na omenjeni zakon in ga označili za poskus utišanja medijev, ki pogosto kritično poročajo o Berlusconiju, razen tistih seveda, ki niso v lasti italijanskega premierja. Novinarji so že napovedali, da bodo stavkali proti zakonu.