Volitve se opazujejo tudi upoštevajoč novo, precej bolj levo vodstvo opozicijske Delavske stranke ter prihajajoči referendum o izstopu Velike Britanije iz EU-ja. Foto: Reuters
Volitve se opazujejo tudi upoštevajoč novo, precej bolj levo vodstvo opozicijske Delavske stranke ter prihajajoči referendum o izstopu Velike Britanije iz EU-ja. Foto: Reuters
false
Jeremy Corbyn želi Delavsko stranko obrniti precej bolj v levo, odkar je lani zmagal na volitvah za njenega predsednika. Na tokratnih volitvah se je izognil zelo slabemu izidu, ki so ga številni napovedovali njegovi stranki. Foto: Reuters
false
Končni izidi še niso znani, a župansko funkcijo v Londonu naj bi prevzel laburist Sadiq Khan, sin pakistanskih priseljencev. Foto: EPA

T. i. superčetrtek, kot so dan volitev poimenovali britanski mediji, je veljal za prvi preizkus za vodjo laburistov Jeremyja Corbyna, ki je vodenje stranke prevzel lani. V primerjavi s prejšnjimi regionalnimi in občinskimi volitvami v letih 2011 in 2012 so laburisti tokrat utrpeli precejšnje izgube, a vendarle manjše, kot je bilo pričakovati.

Tako so obdržali oblast v ključnih okrožjih v Angliji, dosegli pa so boljši uspeh kot na lanskih parlamentarnih volitvah. Nasprotno so konservativci v četrtek dosegli nekoliko slabši rezultat kot na parlamentarnih volitvah.

V Walesu se bodo glede na prve izide na prvem mestu obdržali laburisti s 34,5 odstotka glasov, evroskeptični in protipriseljenski Ukip pa bo, kot kaže, osvojil prve sedeže v tamkajšnjem parlamentu. Po dosedanjih izidih ima 12,7-odstotno podporo. Na Severnem Irskem so glasovnice začeli preštevati danes zjutraj, prve izide pa je pričakovati popoldne.

Na Škotskem slavil SNP
Na Škotskem je medtem slavila Škotska nacionalna stranka (SNP). Vodja stranke Nicola Sturgeon je že razglasila zgodovinsko tretjo zmago v bitki za sedeže v 129-članskem škotskem parlamentu. Stranka, ki od leta 2011 vlada v tem delu Velike Britanije, sicer po navedbah BBC-ja najverjetneje ne bo osvojila dovolj sedežev za samostojno vladanje.

Kot poroča BBC, so konservativci drugi, laburisti so zdrsnili na tretje mesto, Zeleni so četrti, Liberalni demokrati pa so peti. SNP ima tako 63 sedežev, torijevci 31, laburisti pa 24.

Londonski župan verjetno sin pakistanskih priseljencev
Londonu se po konservativnem županu Borisu Johnsonu obeta prvi muslimanski župan. 8,5-milijonsko metropolo bo namreč glede na zadnje javnomnenjske raziskave vodil 45-letni sin pakistanskih priseljencev, laburist Sadiq Khan, ki ima udobno prednost pred 41-letnim Zacom Goldsmithom iz vrst vladajočih konservativcev. Končni izidi volitev za londonskega župana bodo sicer po napovedih znani drevi.

Četrtkove volitve veljajo za pokazatelj vzdušja pred referendumom o izstopu Velike Britanije iz EU-ja (brexit) 23. junija in s tem verodostojnosti premierja Davida Camerona, ki zagovarja obstanek v EU-ju.