Cameron je zanikal, da bi Velika Britanija v Sirijo posegla z dostavo orožja nasprotnikom predsednika Bašarja Al Asada. Foto: EPA
Cameron je zanikal, da bi Velika Britanija v Sirijo posegla z dostavo orožja nasprotnikom predsednika Bašarja Al Asada. Foto: EPA

"Mislim, da je močnejši, kot je bil pred nekaj meseci, a situacijo bi še vedno opisal kot patpoložaj. Težave pa so z delom opozicije, ki je skrajna, in s katero ne bi smeli imeti nič," je o položaju sirskega predsednika in opozicije za BBC dejal Cameron.

Velika Britanija je še vedno zavezana pomoči sirski opoziciji, a, kot je dejal Cameron, je v njej "veliko slabih fantov". A samo zato bi bilo napačno zapustiti opozicijo, je dejal in dodal, da bi ji Britanija dostavljala le nesmrtonosno opremo. Na vprašanje glede oboroževanja opozicije je dejal: "Ne vmešavamo se z dostavo orožja, a mislim, da lahko s partnerji okrepimo tiste dele sirske opozicije, ki resnično predstavljajo sirsko ljudstvo."

"To, da so skrajneži v opoziciji, še ni razlog, da potisnemo glavo v pesek in ničesar ne naredimo. Moramo sodelovati z mednarodnimi partnerji, da bi pomagali milijonom Sircev, ki želijo svobodno, demokratično Sirijo, ki želijo, da ima ta država nekaj možnosti za uspeh," je dejal.

Pod vplivom žene?
Cameronovo ženo Samantho naj bi položaj sirskih beguncev močno prizadel, ko je obiskala begunsko taborišče v Libanonu, Cameron pa je zanikal, da ona diktira vladno politiko. Časopis The Times je namreč prejšnji teden poročal, da se zavzema za večje posredovanje. "Ona ne vpliva na mojo politiko. Glede tega sem že dolgo zelo zavzet. A priznam, da smo na poti navzdol, in to moramo spremeniti," je še dejal konservativni britanski premier.