Cameron je voditeljico opozicije označil za človeka, ki hrepeni po svobodi, demokraciji in razvoju. Foto: EPA
Cameron je voditeljico opozicije označil za človeka, ki hrepeni po svobodi, demokraciji in razvoju. Foto: EPA

Camerona je v Najpjidavu najprej sprejel reformno usmerjeni predsednik države in nekdanji general Thein Sein, ki je srečanje označil za zgodovinski dogodek.

"Zelo smo zadovoljni z vašim priznanjem truda, ki ga Mjanmar vlaga v razvoj demokracije in zaščito človekovih pravic," je predsednik dejal britanskemu gostu.

Britanski premier se je nato odpravil v Yangon, kjer se je srečal z opozicijsko voditeljico in Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Su Či, ki je večji del zadnjih 22 let preživela v hišnem priporu.

Po pogovorih sta skupaj pozvala mednarodno skupnost k začasni ukinitvi gospodarskih sankcij proti Mjanmaru. "V Burmi obstajajo možnosti za spremembe in menim, da je pravilno, da se mednarodna skupnost odzove na te spremembe," je dejal Cameron in pri tem uporabil nekdanje ime države.

"Vendar se moramo odzvati previdno in skrbno, saj moramo biti prepričani, da bodo te spremembe ostale," je še dodal Cameron in pojasnil, da sta z Aung San Su Či prepričana, da je začasna ukinitev sankcij proti Mjanmaru najboljša rešitev.

"Bolj kot popolno odpravo sankcij podpiram začasno ukinitev," je dejala opozicijska voditeljica. Oba sta se strinjala, da mora ostati prepoved prodaje orožja Mjanmaru.

V zadnjem letu dni, ko je oblast v državi prevzela civilna vlada, je Mjanmar obiskalo že več tujih politikov, med njimi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in britanski zunanji minister William Hague, Cameron pa je prvi zahodni voditelj v državi po koncu skoraj pol stoletja trajajoče vojaške diktature.