Assange se boji izročitve ZDA. Foto: Reuters
Assange se boji izročitve ZDA. Foto: Reuters

Zaporni nalog so britanske oblasti izdale leta 2012, ko se je Assange zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu in s tem kršil pravila varščine. Najvišja zagrožena zaporna kazen za ta prekršek je leto dni zapora, a ker je Assange izdal zaupne ameriške dokumente, obstaja bojazen, da bi ga Velika Britanija izročila ZDA.

Assange je na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu že od leta 2012.

Ustanovitelj WikiLeaksa je takoj po odločitvi londonskega sodišča vložil novo zahtevo za razsodbo o tem, ali je ohranitev zapornega naloga v interesu javnosti, o čemer bo sodišče odločalo 13. februarja.

Londonsko sodišče je zavrnilo argumente Assangevih odvetnikov, da je britanski zaporni nalog izgubil svoj namen potem, ko je Švedska maja lani umaknila zahtevo za izročitev. Švedski pravosodni organi so ga iskali zaradi domnevnega spolnega napada, vendar so te obtožbe proti njemu umaknili.

Britanska vlada je pred tem zavrnila, da bi Assangu podelili status diplomatske osebe in mu tako omogočili, da zapusti ekvadorsko veleposlaništvo. Z zapornim nalogom, ki sedaj ostaja v veljavi, ga lahko britanski organi aretirajo kadarkoli, če bo zapustil ekvadorsko veleposlaništvo.