Pahor se želi srečati z Orbanom in mu pojasniti svoje besede. Foto: MMC RTV SLO
Pahor se želi srečati z Orbanom in mu pojasniti svoje besede. Foto: MMC RTV SLO

Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI so na madžarskem zunanjem ministrstvu od veleposlanice v Budimpešti Darje Bavdaž Kuret zahtevali tudi uradno opravičilo Slovenije.

Slovenski premier se je že odzval in prek madžarskega veleposlanika v Ljubljani zaprosil za srečanje z Orbanom, da bi mu pojasnil zadevo in da bi "ohranili odlične odnose med Madžarsko in Slovenijo".

Na neformalnem pogovoru 28. maja v Mariboru je Pahor dejal, da Madžarsko že takoj po koncu predsedovanja Evropski uniji čaka izolacija in da se že zdaj nihče ne pogovarja z Orbanom. Posnetek pogovora se je kasneje znašel na spletnem portalu YouTube, a so ga kmalu umaknili.

Pogovor posredovali iz SDS-a
POP TV je poročal, da naj bi Madžarsko o Pahorjevih besedah obvestili iz opozicijskega SDS-a, ki je na svojih spletnih straneh tudi v angleščini objavil prepis nekaterih navedb, ki jih je na omenjenem neformalnem pogovoru slovenski premier izrekel na račun nekaterih evropskih voditeljev.

Slovenska evropska poslanka iz vrst SDS-a Romana Jordan Cizelj je potrdila, da je prevod Pahorjevega pogovora poslala evropskim poslancem iz Madžarske in Nemčije, vendar je pojasnila, da so jo za to prosili sami.

V pogovoru za oddajo 24ur je dejala, da je "iz naše pisarne prišlo pojasnilo, ne pa vzvod, da smo mi naše poslance v parlamentu EU obveščali, kaj se dogaja v Sloveniji."