Bushevo bentenje so na Kubi zavrnili z besedami, da jim nima nikakršne pravice soliti pameti. Foto: EPA
Bushevo bentenje so na Kubi zavrnili z besedami, da jim nima nikakršne pravice soliti pameti. Foto: EPA
Fidel Castro
Bush kaže s svojim prstom na Kubo, El Comandante pa s svojim prstom na ZDA. Foto: Reuters

Kubance je tudi pozval k demokratičnim spremembam in ostro branil ameriške sankcije zoper Havano. 81-letni Castro se je zaradi bolezni pred 15 meseci začasno umaknil, začasno pa ga je nadomestil brat Raul. En diktator bo zamenjal drugega, je zatrdil George Bush, pri tem pa odločno zatrdil, da ZDA ne bodo podpirale kriminalnega režima, ki zatira lasten narod.

Na kubansko vojsko in varnostne sile je naslovil poziv, naj ne stojijo na poti prizadevanjem za politične spremembe, in poudaril, da se morajo odločiti. "Boste branili sramoten in umirajoč red z uporabo sile zoper vaše ljudi ali boste podprli željo vašega naroda po spremembi?"

Kuba je Busha obtožila ščuvanja k vstaji in dodala, da po neuspehu v Iraku nima nobene moralne moči. "Nikoli nas ne boste prisilili, da pademo na kolena," je dejal kubanski zunanji minister Felipe Perez Roque in pozval ZDA, naj se ne vmešavajo v notranje zadeve Kube. "Niste osvoboditelj, gospod Bush. Ste brutalni zatiralec."

Glasovanje o preklicu embarga v četrtek
Bush je za pomoč pri osvoboditvi Kube prosil tudi druge države. Od leta 1992 je sicer Generalna skupščina Združenih narodov vsako leto, vsakič neuspešno, pozvala ZDA, naj prekličejo embargo proti Kubi, prihodnji četrtek pa se v GS-ju znova napoveduje glasovanje o tem.

Bush deležen kritik tudi doma
Bushev govor je na ostre kritike naletel tudi doma. Demokratski senator Barack Obama, ki se poteguje za demokratsko nominacijo za predsedniške volitve prihodnje leto, je dejal, da grožnje prav nič ne pripomorejo k demokraciji na Kubi, in pozval Busha, naj raje prekliče omejitve potovanja na Kubo za ameriške Kubance, ki so po njegovem "najbolj učinkoviti sli svobode in demokratičnih sprememb". Njegovim kritikam se je pridružil še en predsedniški kandidat, Chris Dodd, ki je dejal, da se mora skoraj 50 let trajajoča napačna politika zoper Kubo končati.

K. T.