Čeprav se mu poznajo leta, je pri govorjenju še vedno samozavesten. Foto: Reuters
Čeprav se mu poznajo leta, je pri govorjenju še vedno samozavesten. Foto: Reuters
Fidel Castro
Fidel je aktualnost pogovora dokazoval s tem, ko je govoril o najbolj aktualnih dogodkih, kot je na primer rast cen nafte ali moč evra v primerjavi z dolarjem. Foto: Reuters
Castro na televiziji

Castro, ki se je pred javnostjo skrival kar od 5. junija, je na posnetku videti zdrav, vseeno pa precej suh. Aktualnost intervjuja je vidna, saj govori o visokih cenah nafte, moči evra in nedavno izdani knjigi Alana Greenspana. Voditelj programa je povedal, da je bil intervju posnet isti dan, nekaj ur pred objavo.

Intervju je bil posnet in objavljen, potem ko so se že pojavile govorice, da je dolgoletni vodja te sicer obubožane države umrl. "No, še vedno sem tukaj," je dejal. "Če govorijo, da umiram oziroma da sem umrl ali bom umrl pojutrišnjem ..., saj nihče ne ve, kdaj bo umrl," je še dodal, a je povsem jasno, da je njegova pojavnost na malih zaslonih veliko pomembnejša kot vsebina odgovorov.

Klasična podoba, klasičen napad
Njegova podoba je bila sicer "klasična" za njegov bolniški staž. V rdeče-belo-modri športni jakni je s podočnjaki in sivo brado dokazoval svojo starost. Castra se sicer spominjamo po tipični zeleni vojaški odpravi.

81-letni revolucionarni voditelj je kot že ničkolikokrat napadel ZDA, svojega dolgoletnega ideološkega nasprotnika, in Washington obtožil, da je po svetu sprožil versko vojno.

O prihodnosti Kube niti besede
Castro, ki je intervju končal tako, da je Kubancem poslal "močan objem", se je kot po navadi izognil govoru o prihodnosti Kube. Niti z besedo ni omenil razmer v državi in možnosti, da bi marca razpisali nove volitve, na kar so namigovali nekateri kubanski uradniki.

Prav tako je molčal o svojem bratu Raulu, ki vodi državo v njegovi odsotnosti in ki je edini, ki je Kubancem priznal, da njihova država ni bila v najboljšem obdobju in da nujno potrebuje nekatere strukturne reforme. Raul Castro, ki ga ljudje v kratkem že vidijo na čelu Kube, je v zadnjih nekaj mesecih že začel boj proti korupciji in za reševanje gospodarske krize, ki pesti to državo.

Chavez Castru v bran
Ko so se pojavile govorice o Castrovi smrti, ga je v bran vzel venezuelski voditelj, tako rekoč "Castrov naslednik" v Južni Ameriki, Hugo Chavez, ki je dejal, da ima sicer težave z zdravjem, od katerih si še ni opomogel, a je napovedal, da bo njegov politični mentor živel več kot 100 let.

Tudi predstavniki kubanskih oblasti zagotavljajo, da je Castro na dobri poti okrevanja. "Fidel okreva. Za njim je zelo plodno obdobje dela, branja, pisanja in refleksije, poleg tega pa je ves čas v stiku z dogajanjem v državi, saj se z njim posvetujemo o vseh pomembnih odločitvah," je povedal kubanski zunanji minister Felipe Perez Roque.

Castro na televiziji