Kubanci svojemu dolgoletnemu voditelju kljub vsemu želijo čim prejšnje okrevanje. Foto: EPA
Kubanci svojemu dolgoletnemu voditelju kljub vsemu želijo čim prejšnje okrevanje. Foto: EPA
Fidel Castro
Tudi na redkih slikah, ki pridejo v javnost, je jasno videti, da Fidel nikakor ni več to, kar je bil. Foto: EPA

Mineva natanko eno leto, odkar je Castro zaradi bolezni in operacije oblast predal svojemu bratu Raulu, na Kubi pa ni nobenih znakov ali namigov, da bi se "el comandante" lahko kmalu vrnil na oblast.

Kljub temu je Fidel v vodilnem komunističnem časopisu Granma zapisal, da čuti pritisk zaradi vprašanj o njegovi vrnitvi na oblast, a da lahko obljubi, da se bo do zadnjega vzdihljaja boril, da si povrne moči in da, čeprav ga ni na oblasti, sodeluje pri vsaki vladni odločitvi in svetuje Raulu pri vseh njegovih ukrepih.

"Boril se bom, kot to počnem celo življenje"
"Zasipajo me z vprašanji o trenutku, ko se bom vrnil na oblast. Tudi če nisem vedno vsem na očem, vam zagotavljam, da Raul ne sprejme nobene pomembnejše odločitve, ne da bi se posvetoval z mano. In kaj bom storil? Boril se bom brez počitka, kot to počnem že celo življenje," je v časopisu Granma zapisal Castro.

Kaj se bo zgodilo s Kubo?
Castro, ki bo 13. avgusta dopolnil 81 let, se je v javnosti zadnjič pojavil 26. junija 2006. Kar se je zdelo, da bo le kratkotrajna odsotnost, se je spremenilo v celoletno okrevanje. Castro se pojavlja le še na redkih slikah z državniki in prijatelji, ki ga obiskujejo na domu, ter objavlja svoje misli v kubanskih medijih.

Vendar pa so, čeprav tako predstavniki kubanskih oblasti kot Castrovi zavezniki zagotavljajo, da si bo Castro sčasoma le opomogel, po letu dni njegove obljube po vrnitvi na oblast vse bolj vprašljive. Vse manj ljudi je nedvomno prepričanih v nadaljevanje življenja na Kubi pod vodstvom "el comandanteja", pojavlja pa se vse več vprašanj, kako in s kom naprej.

B. T.